به گزارش مردم فردا،دکتر لاداپو معتقد است واکسن های فایزر و مدرنا برای اکثریت قریب به اتفاق کودکان و بزرگسالان سالم، بی خطر هستند. او برای تایید ادعای خود به تجزیه و تحلیل وزارت بهداشت فلوریدا استناد کرد.
مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC) تشخیص داده است که واکسن ها در موارد نادر می توانند باعث میوکاردیت یا التهاب عضله قلب شوند، اما تاکید دارند که مزایای محافظت در برابر کرونا بر خطر آن بیشتر است. چندین مطالعه نشان دادهاند که ویروس کرونا، بیشتر از واکسنها باعث ایجاد مشکلات قلبی میشود، که این بحث را حتی حساس تر میکند.
اما در ماه های اخیر، با کاهش نرخ مرگ و میر ناشی از کرونا، چندین کشور موضع خود را تغییر داده اند. دانمارک و نروژ واکسن کرونا را برای افراد غیر مسن ممنوع کردهاند. سوئد هم از ماه آینده تزریق واکسن را برای افراد ۱۲ تا ۱۷ ساله متوقف خواهد کرد.
دکتر لاداپو با افشای این تحلیل بحث برانگیز گفت که مهم است که خطرات این واکسن ها به مردم اطلاع داده شود. وی گفت: «مطالعه ایمنی و اثربخشی هر دارویی، از جمله واکسنها، یکی از مؤلفههای مهم سلامت عمومی است».
دانشمندان مستقل مقاله پژوهشی ای را که دکتر لاداپو به آن استناد می کند را فوق العاده ناقص می دانند. وزارت بهداشت فلوریدا این سند هشت صفحه ای را روز جمعه منتشر کرد که مورد بازبینی همتایان متخصص قرار نگرفته و نام هیچ نویسنده ای در آن ذکر نشده بود.
بسیاری از دانشمندان این تجزیه و تحلیل را بی معنی دانستند. دکتر مونیکا گاندی، متخصص پزشکی در دانشگاه کالیفرنیا، سانفرانسیسکو گفت که این تجزیه و تحلیل چندین نقص دارد. او گفت: «اشکالات روششناختی بسیاری در این تحقیق مشاهده می شود؛ از جمله حجم نمونه کوچک، بدون تغییر توصیف شده در مرگ و میر کلی و عدم در نظر گرفتن آما مرگومیر ناشی از کرونا، انتخاب یک گروه کنترل که مغرضانه بوده و عدم توجه به مزایای بلندمدت واکسن برای مردان جوان.»
دکتر دیپتی گورداسانی، یکی از حامیان سرسخت واکسن کرونا از دانشگاه کوئین مری لندن در بریتانیا، این مطالعه را فوق العاده ناقص خواند و در توییتی نوشت: «این مطالعه هیچ چیزی در مورد خطرات یا فواید واکسن کرونا به ما نمی گوید. واکسنها جان میلیونها نفر را نجات دادهاند و همچنان این کار را می کنند. آیا آنها عوارض جانبی دارند؟ بله، نادر هستند، اما اتفاق میافتند. این یک محاسبه سود-ریسک است.»
هفته گذشته مقاله ای از ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی Kaiser Permanente نشان داد که از هر ۱۵,۰۰۰ مرد ۱۸ تا ۲۹ ساله یک نفر پس از واکسن تقویت کننده کرونا دچار التهاب عضله قلب شده است. برای مقایسه، در میان زنان در همین گروه سنی، این میزان یک در ۱۵۶,۰۰۰ بود. با این حال، اکثر موارد خفیف هستند و به طور معمول خود به خود برطرف شده و تعداد کمی منجر به درمان پزشکی می شوند.
دکتر گاندی گفت: «خطرات با تزریق دوز تکمیلی یا تقویت کننده خیلی نزدیک به دوز اول، افزایش مییابند. به همین دلیل است که ما فاصله حداقل هشت هفته بین دوزهای واکسن mRNA را توصیه می کنیم.»
با این حال، برخی از دانشمندان هشدار دادهاند که بزرگسالان جوان باید تا زمانی که اطلاعات بیشتری در دسترس قرار نگرفته است، از دریافت این واکسنهای تقویتکننده دو ظرفیتی خودداری کنند و عاقلانه است که در فقط روی نسلهای قدیمیتر تمرکز شود.
دانمارک واکسیناسیون کرونا را برای افراد زیر ۵۰ سال و نروژ برای زیر ۶۵ سال به دلیل کاهش احتمال خطر ابتلا به کرونای جدی یا بستری شدن در بیمارستان به حالت تعلیق درآورده اند. سایر کشورها به دلیل کاهش خطر ابتلا به کرونا، از اجرای جریمه برای عدم تزریق دوزهای تقویتی برای جوانان اجتناب کرده اند.