به گزارش
مردم فردا،احمد اسدزاده گفت: ما ظرفیتهای بسیار خوبی در منطقه اوراسیا داریم، اما بهدلیل اینکه زیرساختهای مربوطه فراهم نیست، نتوانستیم موفقیتهای خوبی بهدست آوریم. برای نمونه اگر اکنون بخواهیم موضوع تجارت نفت را بین ایران و روسیه رقم بزنیم، بنادر ما دچار مشکل هستند و زیرساختهای ما چه در طرف روسیه و چه در طرف ایران ضعیف است. موضوع لایروبی رودخانه ولگا، لایروبی بنادر روسیه، موضوعاتی است که باید از سوی هر دو طرف دنبال شود تا بتوانیم تجارت را در اوراسیا بین ایران و روسیه توسعه دهیم.
او گفت: ما اتصالات ریلی ضعیفی در کریدور شمال به جنوب داریم که نیاز است تقویت شود. هماکنون بیش از ۱۰۰ کیلومتر بین رشت تا آستارا در ایران نیاز به تکمیل شدن دارد که اگر این اتفاق رخ دهد نزدیک به ۵۰ درصد هزینهها و مدت زمان حملونقل بین کشورهای اوراسیا و جنوب شرق کم میشود.اگر بخواهیم از ایران به روسیه صادرات فرآورده یا محصولات پتروشیمی داشته باشیم، تعرفههای ترانزیتی در مسیر یکسان نیست و این مشکل ایجاد میکند.
او می گوید: ایران با دارا بودن موقعیت ژئوپلیتیکی ممتاز میتواند گذرگاه بسیار مطلوبی برای انتقال انرژی از مناطق حاشیهای دریای خزر و کشورهای اوراسیایی به جنوب شرق آسیا باشد. کشورهای منطقه میتوانند یک صندوق سرمایهگذاری مشترک ایجاد کنند، کنسرسیوم مشترک انرژی داشته باشند، شرکتهای دانشبنیان را با برگزاری همایش به هم نزدیک و پالایشگاهی در منطقه اوراسیا که کشورهای عضو در آن سهام داشته باشند، تأسیس کنند، همچنین پیگیر سرمایهگذاری در بهینهسازی مصرف سوخت باشند. معتقدم اینها مواردی است که باید آن را دنبال کنیم.
اسدزاده گفت: کریدور شمال به جنوب هماکنون در سمت ایران ۱۰ میلیون تن ظرفیت دارد و از همین ۱۰ میلیون تن هم استفاده کافی نمیشود. این قابلیت وجود دارد که این مقدار سه برابر افزایش پیابد و اگر این اتفاق رخ دهد، تحرک ایجاد میشود. برای نمونه، بر اساس آماری که داریم، روسیه ۲۵ میلیون تن زغالسنگ به هند صادر میکند که مسافتی طولانی را باید طی کند. در صورتی که براساس برآورد ما اگر از طریق ریل و ایران انجام شود، بیش از ۴۰ درصد هزینهها کاهش و ۶۰ درصد هم زمان انتقال تقلیل مییابد.اگر بتوانیم زیرساختهای لازم را در منطقه اوراسیا تقویت کنیم، میتوانیم پروژههای بخش انرژی را هم با اتکا به این زیرساختها توسعه دهیم.
مذاکرات تهران و مسکو برای توسعه و صادرات الانجی
او گفت: همکاریهای ما با گازپروم در نقشه راهی بلندمدت تنظیم و شش کارگروه فرعی با گازپروم برای پیگیری نقشه راه تشکیل شده است. تبادل اطلاعات در شش میدان نفتی و دو میدان گازی با گازپروم آغاز شده است و امیدواریم بتوانیم بهزودی طرح جامع توسعه این میدانها را تدوین کنیم و وارد فاز قراردادی شویم. امیدواریم تا پایان امسال (۱۴۰۱) قراردادها بسته شوند، البته این موضوع به جدیت طرفها نیاز دارد. مسائل متنوعی با گازپروم از جمله در حوزه الانجی، تحقیق و توسعه میدانهای نفت و گاز در حال پیگیری هستند که به نظر ما این همکاری راهبردی است و به مراقبت، صیانت و پیگیری جدی نیاز دارد.
طبق اعلام وزارت نفت، وی در پاسخ به این سوال که آیا درباره خط لوله انتقال گاز به پاکستان و احتمالاً عمان هم صحبتی مطرح شده است، گفت: این دو خط لوله از مسائل مورد علاقه ماست و متوجه شدیم روسها نیز علاقه دارند در این دو بخش کار کنند. مذاکرات خوبی با عمانیها داشتیم، با پاکستانیها هم مراودات و گفتگوهایی داشتهایم. زیرساختهای ایران برای صادرات گاز به عمان و پاکستان آماده است و نیازمند پیگیری و جدیت در طرفهای دیگر است. اگر روسها هم تمایل داشته باشند در این بخشها کار کنند که ما هم متوجه شدیم این موضوع مطرح است.