کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

گردشگری/ این موزه قشنگ، ارث پدری باستان‌شناس ایرانی است

22 آبان 1400 ساعت 23:01

«محسن مقدم» در سال ۱۲۷۹ شمسی در تهران به دنیا آمد و پدرش از اعیان دوره قاجار بود و خودش، کودکی باذوق بود و رفت «مدرسه صنایع مستظرفه» و نزد کمال‌الملک نقاشی یاد گرفت و بعد رفت اروپا و در فرانسه نقاشی را ادامه داد و چون به عتیقه‌جات و آثار باستانی علاقه‌مند بود در موزه لوور آموزش باستان‌شناسی دید و در ایران در کاوش‌های تخصصی باستان‌شناسی در شوش و گیلان مشارکت داشت.


وی از دولت فرانسه نشان «لژیون دونور» گرفت و علاوه‌ بر آن از بانیان هنر در ایران بود و از بنیانگذاران دانشکده هنرهای زیبا دانشگاه تهران و استاد ممتاز آن بود و آرم دانشگاه تهران را هم او طراحی کرده بود که هنوز هست. آقا محسن خوب زندگی کرد و در زندگی کار جالبش اینکه از بچگی به جمع‌آوری عتیقه و اشیاء هنری می‌پرداخت و کلکسیون تمبر و صدف و چپق و قلیان داشت و همه عمر این کارش را ادامه داد و عاقبت، آنچه جمع کرده بود، همه را گذاشت در خانه پدری‌اش که خود آن هم از مفاخر معماری ایران بود و همگی را وقف عام کرد و «خانه و موزه مقدم» را برای ایرانی‌ها به یادگار گذاشت.

«محسن مقدم» کلکسیون‌هایش را در خانه فاخر پدری به زیبایی چید و برای ایران یک موزه هنر و تاریخ ساخت
تزئینات کار آقا محسن است
خانه مقدم که در خیابان امام خمینی (ره) تهران قرار دارد، خودش از آثار فاخر معماری دوره قاجار و یکی از گران‌ترین خانه‌های ایران است. خانه‌ای با مساحت بیش‌از ۲ هزار مترمربع که حیاط بیرونی، حوضخانه، ایوان، گلخانه، زیرزمین، کتابخانه و اتاق‌های متعدد دارد و شده است محل نمایش کلکسیون‌های محسن مقدم. باذوق و سلیقه وی نیز هر بخش از خانه مقدم، ارزشی خاص یافته است و فقط یک‌ نمونه اینکه: «حوضخانه در دوره مظفری همزمان با احداث خانه توسط احتساب الملک ـ پدر محسن مقدم ـ بنا شده است. تزئینات دیوارهای حوضخانه از ی و کاشقطعات ظروف سفالین برگرفته از آثاری نفیس متعلق به سده‌های چهارم تا سیزدهم قمری است که سیر و تحول صنعت سفال و کاشی ایران را به نمایش می‌گذارد».
در واقع تزئینات این عمارت قاجاری همه‌اش کار آقا محسن است که خانه پدری را با جان‌ و دل آراسته است؛ «استاد مقدم بسیاری از آثار ارزشمند جمع‌آوری‌شده مانند کاشی، قطعات سنگی تراشیده شده و غیره را با الهام از فضاهای سنتی و تاریخی به‌نحو چشمگیری در جای جای این عمارت قدیمی نصب کرده و برخی دیگر مانند کلکسیون پارچه، چپق و قلیان، سفالینه، شیشه، تابلو نقاشی، مسکوکات، مهرها و اسناد تاریخی و غیره را با نظم و ترتیب خاصی در خانه پدری نگهداری نموده است».

«محسن مقدم» در یک پروژه حفاری باستان‌شناسی
آثاری که به ایران بازگشت
نکته مهم درباره موزه مقدم اینکه این گنجینه‌ها آسان به دست نیامده و رنج رفته پای گردآمدن بخشی از تاریخ و هنر ایران و درباره‌اش نوشته‌اند: «محسن مقدم و همسرش در زندگی خود رنج‌های زیادی را متحمل شدند تا توانستند مجموعه‌ای غنی از آثار و اشیاء تاریخی و هنری را جمع‌آوری نمایند. وی مجموعه‌داری متخصص و دوستدار فرهنگ گذشته ایران‌زمین بود که مجموعه خود را برای ارزش مالی آن جمع‌آوری نکرد. او بخش زیادی از آثار خود را از خارج از ایران خریداری می‌کرد و به ایران بازمی‌گرداند. استاد مقدم در آبان ماه ۱۳۵۱ شمسی یعنی ۱۵ سال قبل از وفاتش، خانه پدری خود را به همراه تمامی آثار موجود در آن برای دانشجویان دانشکده هنرهای زیبا و گروه باستان‌شناسی دانشگاه تهران برای آموزش و پژوهش در فرهنگ گذشته و سپس عموم مردم وقف نمود».
در ادمه تصاویری از خانه و موزه مقدم را ببینیم و لذت ببریم از این همه ذوق و زیبایی:








 


کد مطلب: 137

آدرس مطلب :
https://www.mardomefarda.ir/news/137/گردشگری-این-موزه-قشنگ-ارث-پدری-باستان-شناس-ایرانی

مردم فردا
  https://www.mardomefarda.ir