به گزارش مردم فردا،سردرد میگرن بیشتر به گونه تپشدار (ضربان دار) بوده اغلب با تهوع و اختلالات بینایی همراه است.
۱-داشتن وزن نرمال:
اولین نکته تغذیهای در مورد میگرن، داشتن وزن سلامت میباشد. درحالیکه افراد با وزن کمتر از نرمال، ۲۰ درصد افزایش ریسک میگرن دارند، در افراد با اضافه وزن این عدد به ۷۵ درصد میرسد. کاهش وزن باعث کاهش فرکانس (توالی)، شدت و طول مدت حملات سردرد میشود. در مجموع به غیر از وزن سایر اجزا یک شیوه زندگی متعادل مانند ورزش منظم و خواب با کیفیت و کافی را نیز مدنظر داشته باشید.
۲- برنامه غذایی کمچرب، میزان زیاد امگا ۳ و بر اساس گیاهان:
شواهد نشانگر این است که کاهش چربی کل برنامه غذایی، و نیز چربی امگا ۶ و افزایش نسبت امگا ۳ به امگا ۶، بروز سردرد را در افراد کاهش داده است. امگا ۶ بیشتر در چربیهای حیوانی وجود دارد و این چربیها چون برای تولید واسطههای التهابی ایجادکننده درد نظیر پروستاگلاندین E۲ و لکوترین B۴ لازم هستند، بنابراین باعث شیوع بیشتر سردرد میشوند. هرچند که این واسطهها توسط مسکنها سرکوب میشوند و درد تسکین مییابد، ولی با تغییرات غذایی، درد، پیشگیری میشود و نیاز به مسکن و تحمل عوارض آن، کمتر میشود.
۳- برنامه غذایی حذفی:
مواد غذایی که شروع کننده روند میگرن هستند نظیر الکل، محصولات لبنی بهویژه پنیر، شکلات، مرکبات، نوشیدنیهای کافئین دار، قهوه (کافئین را به آرامی حذف کنید)، سرکه سیب، ماهیدودی، جگر و آبجو و نیز مواد غذایی حاوی آسپارتام، در این نوع برنامه، حذف میشوند. حذف افزودنیهای خاص مانند، نیتریت و مونو سدیم گلوتامات (MSG) که در گوشتهای فرآوری شده وجود دارند نیز بسیار کمک کننده هستند.
مواد غذایی که هیچ نوع تداخلی با سردرد ندارند شامل برنج قهوهای (یا برنج سفید همراه با سبوس)، میوههای تازه، خشک یا پخته شده نظیر گیلاس، گلابی، آلو، ذغال اخته، سبزیجات سبز، زرد و نارنجی تازه یا پخته شده نظیر کنگر فرنگی، مارچوبه، بروکلی، کاهو، اسفناج، لوبیا سبز، کدو حلوایی، سیبزمینی و چغندر، آب و چاشنیهای طعم دهنده (مقدار کمی نمک و وانیل) را میتوانید در برنامه داشته باشید. محصولات لبنی، مغزیجات و دانهها را بهصورت آزمونوخطا برای خود امتحان کنید و انواعی که درد را ایجاد یا تشدید میکنند را حذف و بقیه را به خاطر خواصی که دارند وارد برنامه غذایی بنمایید. وقتیکه سردرد کامل از بین رفت، میتوانید بهتدریج یک سری از مواد غذایی را با مقدار کم وارد برنامه غذایی کنید و اگر سردرد تشدید نشد، مقدار آن را افزایش دهید و در برنامه روزانه نگاه دارید.
۴-مکملهای ویتامینی:
کو آنزیم Q۱۰، منیزیم و رویبوفلاوین (ویتامین B۲) در تحقیقات کارایی لازم برای پیشگیری از میگرن را نشان دادهاند. ۱۵۰ میلیگرم Q۱۰ همراه با ۴۰۰ میلیگرم B۲ و ۶۰۰ میلیگرم منیزیم همراه با یک مولتیویتامین مینرال که حاوی ۲۰۰ میلیگرم ویتامین سی و ۱۳۴ میلیگرم ویتامین E باشد، برای ۳ ماه تجویز میگردد و تعداد و شدت سردرد بهشدت کاهش مییابد.
۵-آب:
سلولهای عصبی برای فعالیت نیاز به آب دارند و کمبود آب منجر به درد میشود. بعلاوه کمآبی منجر به آن میشود که مغز از جمجمه فاصله بگیرد و در نتیجه درد تشدید میشود.
۶- زنجبیل:
در تحقیقاتی که انجام شده است مشخص گردیده است که زنجبیل وقتی بهصورت قرص مکمل استفاده شود، برای حمله میگرن بسیار مؤثر است. در این تحقیق که عدهای زنجبیل با مسکن وعدهای مسکن تنها استفاده کردند شرکت داده شدند. در گروهی که همراه مسکن زنجبیل استفاده کرده بودند، درد کمتر و عملکرد بهتری نسبت به گروهی که فقط مسکن استفاده کرده بودند، ایجاد شد.
۷- زردچوبه:
در مطالعهای که زردچوبه (که البته جزء فعالش یعنی کورکومین) همراه با کوآنزیم Q۱۰ برای بیماری میگرن استفاده شد، تعداد روزهای سردرد، شدت و مدت آن به شدت کاهش یافت.
۸- پروبیوتیک ها:
مطالعات جدیدی در حال انجام است و نشانگر آن است که فلورمیکروبی روده نیز میتواند در بروز سردرد مؤثر باشد. بنابراین مصرف فیبروپروبیوتیک ها که سودمند هستند و عوارض خاصی هم ندارند تا مشخص شدن نتایج مطالعات توصیه میشود.