به گزارش مردم فردا،حدود چندین ماه از انتشار سیستم عامل اندروید ۱۳ برای گوشیها و تبلتهای اندرویدی میگذرد و بسیاری افراد فرصت تجربه این سیستم عامل را پیدا کردهاند. تغییرات مشاهده شده در این سیستم عامل بهطور کلی جزیی هستند و به همین جهت بسیاری کاربران حس تجربه یک نسخه کاملا جدید اندروید را از این سیستم عامل نگرفتهاند.
بر همین اساس، بسیاری کاربران گوشی های اندرویدی معتقدند این نسخه از سیستم عامل گوگل در حقیقت نسخه ۱۲.۱ است تا ۱۳!
سیستم عامل Android 13 بیشتر دنبالهروی همان مسیری بوده که گوگل با اندروید ۱۲ آغاز کرده است. به همین جهت، دسته بزرگی از صاحبان دستگاههای اندرویدی معتقدند این نسخه یکی از ضعیفترین و کسلکننده ترین بروزرسانی گوگل در تاریخ است.
در نسخه قبلی سیستم عامل گوگل شاهد معرفی زبان طراحی Material Design بودیم؛ در حالی که در نسخه سیزدهم، شاهد پیشرفت و پختگی بیشتر این قابلیت هستیم.
بهطور کلی، سیستم عامل اندروید در سالهای گذشته به سطح قابل قبولی از پختگی رسیده است. به همین گوگل هر سال کار سختتری برای ارائه قابلیتهای انقلابی و شگفتزده کردن کاربران دارد.
قابلیتهای اصلی بروزرسانی اندروید ۱۳
شخصیسازی عمیقتر با Material You
شخصیسازی، در محوریت قابلیتهای جدید اندروید 13 قرار دارد. طراحان این سیستم عامل آن را بهگونهای طراحی کردهاند که انگار بهطور سفارشی برای هر کاربر ساخته شده است. زبان طراحی Material You باعث دستیابی به این مهم شده است و با تغییر رنگ، تم و زبان برنامه، به شخصیسازی تجربه کاربری این سیستم عامل برای هر کاربر میپردازد.
البته این قابلیت پیشتر بهطور مختصر در اندروید ۱۲ معرفی شده بود و قرار بود در این سیستم عامل جدید به اپلیکیشنهای شخص ثالث هم کشیده شود. با این وجود، علیرغم این که برخی از این برنامهها قادر به تغییر تم رنگی برای هماهنگی بیشتر با تم انتخاب کاربر هستند، اما هیچ گام بزرگی از سوی اپلیکیشنهای توسعه داده شده توسط کمپانیهای غیر از گوگل برای استفاده از این قابلیت برداشته نشده است!
از سوی دیگر، قابلیت تغییر رنگبندی آیکون برنامههای مختلف متناسب با تم انتخابشده توسط کاربر نیز ویژگی دیگری است که به اندروید ۱۳ اضافه شده است. به واسطه این قابلیت، تم رنگی آیکون برنامههای ساخت خود گوگل و دیگر برنامههای مطرح مثل فیسبوک، فایرفاکس و واتساپ میتواند بسته به تم انتخابی شما تغییر کرده و ظاهر یکدستتری به دستگاه شما بدهند.
همچنین تغییر خودکار زبان برنامهها هم دیگر موردی است که در اندروید 13 به این سیستم عامل اضافه شده است. گوگل در نسل جدید Android تنظیمات زبان برنامههای مختلف را با تنظیمات سیستمی اندروید ادغام کرده؛ بهطوری که زبان برنامههای مختلف اندرویدی با زبان انتخاب شده برای دستگاه یکسان خواهد بود؛ حتی اگر کاربر مایل باشد برنامهای را با زبانی غیر از زبان اصلی اندروید تجربه کند!
سیستم جدید کنترل دسترسی
سیستم جدید کنترل دسترسی اعلانهای بروزرسانی اندروید ۱۳ هم یکی دیگر از قابلیتهای جذاب این سیستم عامل است. از این طریق کاربران این نسخه از اندروید میتوانند بلافاصله پس از نصب و اجرای یک اپلیکیشن، اعلانهای ارسال شده توسط آن را فعال یا غیرفعال کنند. این قابلیت اندروید ۱۳ بهطور کلی به کاربر اجازه میدهد که مدیریت بهتر و سریعتری بر روی نوتیفیکیشنهای دستگاه خود داشته باشند.
از سوی دیگر، نسخه جدید اندروید همچنین دسترسیهای دقیقتری برای محتوای چندرسانهای تعریف میکند. در Android 13 چندین سطح مختلف دسترسی تعریف شده که محتوای تصویری مثل ویدیو و عکس را از محتوای صوتی مثل موزیک و قطعههای صوتی جدا میکند.
در نسخههای پیشین اندروید، یک اپلیکیشن میتوانست با تنها یک درخواست به تمامی محتوای چندرسانهای کاربر دسترسی داشته باشد. این در حالیست که در نسخه جدید، درخواست دسترسی به فایلهای صوتی و تصویری جداگانه داده میشود. به این ترتیب، به عنوان مثال، یک اپلیکیشن پخش موسیقی قادر به دسترسی به گالری تصاویر کاربر نخواهد بود.
این قابلیت البته در ظاهر جذاب به نظر میرسد؛ اما در تجربه کاربری روزمره چندان تاثیرگذار نیست.
در این میان، یکی دیگر از قابلیتهای جدید اندروید ۱۳ که توجه کمتری به آن میشود، ارائه دسترسی به تصویر یا ویدیوی خاص است. به این ترتیب، نیازی نیست به یک اپلیکیشن دسترسی کامل به گالری داده شود و میتوان دسترسی آن را به تنها تعدادی فایل ویدیویی یا تصویری محدود کرد.
البته توسعهدهندگان تا کنون استقبال چندان پرشوری از این قابلیت نکردهاند؛ چرا که اکثر اپلیکیشنهای شخص ثالث اندرویدی همچنان درخواست دسترسی به تمامی گالری را طلب میکنند!
سایر تغییرات جزیی به روز رسانی اندروید ۱۳
قابلیت مشاهده فعالیتها و اپلیکیشنها فعال پسزمینه و امکان بستن آنها در نوار جدید تنظیمات نیز یکی از قابلیتها جدید و جذاب اندروید ۱۳ است که تا پیش از این در اختیار کاربران این سیستم عامل قرار نداشت.
همچنین کلیپبورد جدید اندروید ۱۳ هم شاید جذابترین و کاربردیترین قابلیت افزوده شده به این سیستم عامل باشد که کاربری آن را بهطور چشمگیری ارتقا داده است.
زمانی که یک متن را کپی میکنید، ناحیه شناور کلیپ بورد برای چندین ثانیه بر روی صفحه نمایش ظاهر شده و محتوای کپی شده را نمایش میدهد. به این ترتیب میتوانید مطمئن شوید که فایل مربوطه بهطور کامل و صحیح کپی شده است. در این قسمت همچنین امکان چسباندن (Paste) سریع هم تعبیه شده است.
بعلاوه، به منظور حفظ امنیت کاربر، اطلاعات کلیپ بورد پس از چندین ثانیه بهطور خودکار پاک میشود. این قابلیت البته هنوز چندان بهینه نیست؛ چرا که در برخی اوقات زمان پاک شدن اطلاعات کمی زودتر از حد معمول است!
آپدیت جدید سیستم عامل گوگل؛ اندروید ۱۲.۱ یا اندروید ۱۳؟
بر اساس آن چه در این متن گفته شد، آپدیت جدید سیستم عامل اندروید را نمیتوان چیزی بیشتر از اندروید 12.1 خواند! چرا که بسیاری قابلیتهای جدید آن مانند ادغام کامل Material You یا دسترسیهای جداگانه هنوز با استقبال گسترده توسعهدهندگان روبرو نشده و چندان قابل اتکا نیست.
با مقایسه اندروید ۱۳ با به روز رسانی های قبلی این سیستم عامل میتوان متوجه تغییرات جزیی آن شد؛ بهطوری که برخی کاربران حتی متوجه این که نسخهای کاملا جدید از اندروید را بر روی گوشی یا تبلت خود نصب کردهاند، نخواهند شد. همچنین انتظار میرود وضعیت مشابهی نیز در انتظار اندروید ۱۴ باشد.
بهطور کلی تا زمانی که سیستم عامل تغییرات بزرگی را در قابلیتهای گرافیکی یا رابط کاربری ایجاد نکند، تغییرات آن چندان به چشم نخواهند آمد. از سوی دیگر، گوگل هم پیش از این بهخوبی توانسته سیستم عامل موبایلی خود را از این حیث به اعتلا برساند. بنابراین همان طور که پیش از این اشاره شد، بسیار سخت است که بتوان قابلیتهای جدید و شگفتانگیزی را به این سیستم عامل اضافه کرد.