نماینده مجلس: دست پشت پرده میخواهد واردات آیفون را ممنوع کند تا سامسونگ بهتر فروش برود
به گزارش مردم فردا،پایگاه خبری جماران نوشت: تا دو سالگی دولت چند ماهی باقی نمانده است و بسیاری به دلیل تحقق نیافتن شعارهای دوران انتخابات گلهمند هستند. در همین راستا، گمانهزنیها در مورد استیضاح وزرای دولت سیزدهم و طرح سوال از رییسجمهور، از جمله موضوعات مطرح در رسانهها طی چند ماه اخیر است. چرا که بسیاری این خرده را به نمایندگان مجلس میگیرند که آنها یکی از دعوت کنندگان رییسی برای ورود به عرصه انتخابات بودند و حال باید بابت عملکرد ضعیف برخی وزرا پاسخگو باشند.
در این خصوص با جلال رشیدی کوچی عضو کمیسیون داخلی کشور و شوراها در مجلس شورای اسلامی و نماینده مردم فارس(مرودشت) گفت گویی را انجام دادیم که مشروح آن را در ادامه میخوانید:
در یکسالگی دولت آقای رییسی بسیاری از نمایندگان مجلس گفتند که یک سال زمان کمی برای قضاوت عملکرد دولت است، اما اکنون پس از گذشت هجده ماه شاهد هستیم شعارها به واقعیت نپیوسته است. حال شما عملکرد دولت را چگونه میبینید؟
عملکرد دولت را باید در بخشهای مختلف ارزیابی کنیم و اگر بخواهیم کلیت را بگوییم شاید نزدیک به عدالت نباشد. به نظر میآید که در مجموع، دولت هنوز نتوانسته رضایتمندی و امیدی که مردم در زمان رأی دادن به شخص رئیسی داشتند را برآورده کند. روندی هم که در پیش داریم نشان دهنده این است که دولت شاید در خیلی از مسائل نمیتواند آنگونه که در گذشته وعده داده، عمل کند.
اگر دولت بخواهد با همین شیوه پیش برود و تغییرات اساسی ایجاد نکند، قطعاً بر نارضایتیها افزوده خواهد شد و این موضوعِ کاملاً مشخصی است. حقیقت آشکاری هم که در مجلس شاهد آن هستیم این است که خیلی از نمایندگان از این موضوع ناراحت و نگران هستند و دربارهی عملکرد وزرای دولت یا افراد نزدیک به رئیس جمهور که به دلایل قانونی مجلس نمیتواند از آنها بازخواستی داشته باشد، نظارتی کند و یا سؤالی بپرسد ـ زمزمههای زیادی به گوش میرسد. البته در تحلیل و ارزیابی باید شرایط کرونایی، شرایط تحریم و اتفاقات اخیر را در نظر داشته باشیم اما همه اینها دلیل بر این نیست که دولت نباید پیشبینی نمیکرد و یا نباید برای اینها برنامهای داشته باشد. چون این انتقادات را خیلی از ما و دولتمردان نسبت به دولتهای قبل داشتیم؛ لذا دولت اگر بخواهد در جهت افزایش رضایتمندی مردم گام بردارد حتما باید خود را ترمیم کند.
دستی که پشت پرده است میخواهد واردات آیفون را ممنوع کند تا سامسونگ بهتر فروش برود
رشیدی کوچی گفت: من دوست دارم گوشی رده بالا و آیفون داشته باشم، اگر آیفون در دسترس من نباشد چه کار میکنم؟ گوشی نوکیا 1100 دستم میگیرم؟ نه، بهترین مدل سامسونگ را میخرم.
این است که تصمیمات اشتباه میگیریم. میگویند آیفون صد میلیون شده است، واقعاً چه ارزشی دارد؟ چرا برای سامسونگ ارز نیمایی میدهند اما برای آیفون نمیدهند؟ چه کسانی سامسونگ را به ایران وارد میکنند که به آن ارز نیمایی میدهند؟
مقداری احساس میکنم، ما به جای اینکه دنبال حل مشکلات باشیم بیشتر دنبال تولید مشکل هستیم. گوشی آیفون سالها رجیستر میشود، الان همه جا به همین سادگی، به همین مسخرهگی و به همین ابتذال عامل نارضایتی شده است.
دلیل گرانیهای اخیر تعجیل در حذف ارز ۴۲۰۰ و عدم آمادگی دولت برای کنترل بازار است
امروز یکی از حوزههایی که دولت بسیار ضعیف عمل کرده است، در بخش اقتصادی است و در چند روز اخیر با گرانی دلار و اقلام اساسی رو به رو بودیم. دلیل این عمل ضعیف چیست؟
دلیل گرانی که ما امروز با آن دست به گریبان هستیم مشخص است؛ تعجیل در حذف ارز ۴۲۰۰ و عدم آمادگی دولت برای کنترل بازار باعث این موضوع شد نه اینکه ارز ۴۲۰۰ فسادزا نبود و نباید حذف میشد نه، اتفاقا هم فسادزا بود و هم باید حذف می شد؛ اما نکته این است که دولت تازه بر سرکار آمده بود و در این موضوع بسیار عجله کرد و مسلط برکار نبود. ضمن اینکه دولت به پیشنهاد مجلس نیز عمل نکرد؛ علی رغم اینکه مجلس به شدت دنبال کالابرگ الکترونیکی بود، اما دولت با پرداخت یارانه نقدی بین ۳۰۰ تا ۴۰۰ هزار تومان به هر فرد به بدتر شدن اوضاع کمک کرد.
به نظرم این اتفاقات عمدی نیست دولت به دلیل چند صدایی در حوزه اقتصاد وجود تفکرات وزیر اقتصاد با رییس کل بانک مرکزی اختلاف معنایی قابل توجهی دارد و در کنار آن افراد دیگری مثل، محسن رضایی و مخبر همه دست به دست هم دادند که امروز دولت نتواند یک تصمیم واحد و دقیق برای این حوزه بگیرد.
استیضاح و سوال از رییسجمهور حق نمایندگان است
در روزهای اخیر به رغم تکذیب معاون پارلمانی ریاست جمهوری بحث طرح سوال از رییسجمهور مطرح است، آیا این موضوع در مجلس در جریان است؟
من نشنیدم. اما طرح سوال از رییس جمهور را ما نباید تعطیل کنیم و به تابوی وحشتناک تبدیل کنیم که اگر کسی هم بخواهد از رییس جمهور سوال بپرسد آن را ضد نظام، انقلاب و اسلام بدانیم. نمایندگان و رییسجمهور یکسری وظایف دارند، به نظرم نباید کشور مغلوب آن جریان شود، سوال از رییسجمهور حق نمایندگان است اگر تعداد امضاها به حدّ نصاب برسد هیات رییسه وظیفه دارد آن را در دستور کار قرار دهد و آن قانون گذار قطعا نگاهش مبتنی بر اصلاح و کمک به دولت بوده و نه مقابله با آن، استیضاح و سوال حق نمایندگان است.
دعوت نمایندگان از رییسی به انتخابات مسأله مشخصی بود
یکی از دعوتهای گسترده برای حضور رئیسی در انتخابات ریاست جمهوری از سوی نمایندگان مجلس بود. بنابراین، بخشی از انتقادات مردم به نمایندگان نیز وارد است و منتخبان مردم در مجلس باید پاسخگوی وضعیت فعلی باشند؟
اینکه نمایندگان از رییسی دعوت کردند، مسأله مشخصی بود. ولی اینکه ما باید پاسخگوی عملکرد دولت باشیم، سخن درستی نیست. خیلی از افراد دیگر از رئیسی دعوت کردند. دعوت آنها به این معنی نیست که اگر دولت در موضوعی ضعیف عمل میکند، دعوت کنندگان باید پاسخگو باشند. این سخن به نظر من خیلی دقیق نیست. اما مجلس پاسخگوی عملکرد خود خواهد بود و نمایندگان پاسخگوی عملکرد خودشان هستند. البته آن زمان ما اشتباه میدانستیم که نمایندگان امضاء جمع کنند و از شخصی بخواهند تا در انتخابات شرکت کند، این کار درستی نبود. خب، درخواست از رئیسی را عدهای امضا کردند و عدهای امضا نکردند.
اما نکته این است که آن جریانی که به شدت حامی دولت بود امروز هم همان حمایت را دارد. البته اسم آن را حمایت نمیگذارم چون خیلی وقتها حمایت با استیضاح و انتقاد است و به معنی بله قربانگو بودن نیست. بنابراین، این تفاوت را ما باید احساس کنیم و بدانیم. اما آن جریان -که خیلیها میدانند چه جریانی است- در حوزههای نظارتی، در مسائل استیضاح و سؤال و تذکر از دولت حمایت میکنند. اما احساس میکنم که اگر بخواهیم به دولت کمک کنیم در کنار حمایتهای دقیق و درست که مجلس تاکنون نشان داده است و بیشترین آن را در رأی اعتماد به وزرا دیدیم ـ حتماً باید در بُعد نظارتی و مسائلی مثل استیضاح ورود و اصلاح داشته باشد.
فاطمی امین شجاعت گرفتن تصمیمات سخت برای مقابله با مافیای خودرو را ندارد
اما اینکه چرا استیضاح وزیر صمت رأی نیاورد؟ دلیلش همان جریانی در مجلس است که خدمت شما عرض کردم. برخی از نمایندگان بر این تصور بودند ـ چون نظرشان تغییر کرده ـ که حمایت از دولت یعنی هر چیزی که دولت گفت ما بگوییم چشم! این تصورِ کاملاٌ اشتباهی بود لذا بسیاری از افرادی که آن زمان به استیضاح وزیر صمت رأی مخالف دادند، الان پشیمان هستند. در زمان استیضاح گفتم که یک ماه دیگر پشیمان میشوید و الان یک ماه نشده است میبینیم که خودش را نشان میدهد.
دلیلش این است که فاطمی امین -همه جا گفتم و مطلب پنهانی نیست- شجاعت گرفتن تصمیمات سخت برای مقابله با مافیای خودرو را ندارد. ایشان انسان پاکدست، کاملاً کار درست و نجیب است، اما شجاعت لازم را برای تصمیمگیری ندارد. عدم شجاعت ایشان باعث شده که وضعیت خودرو ما به این سمت و سو برود و ما میبینم که چگونه مافیای خودرو بر صورت مردم، مجلس و دولت چنگ انداخته و کسی هم نیست با اینها مقابله کند. چرا میگویم کسی نیست؟ چون باید در حوزه اجرا، با اینها مقابله شود. ما قانون داریم اما در حوزه اجرا ضعیف عمل میشود. امیدوارم که بتوانیم در این حوزه با تصمیم درست، ساده و راحت به نتیجه برسیم، نه مسخرهبازیهایی مثل بورس کالا و از این قبیل تصمیمات خلقالساعه که در میآورند.
بازی در پازل مافیا است که متأسفانه وزیر صمت درگیر این بازی شده است.
سایت هم که از کار افتاد
بله اینها راهکار نیست، بازی در پازل مافیا است که متأسفانه وزیر صمت درگیر این بازی شده است. دلیلش این است که ایشان اشراف و توانایی لازم برای مدیریت وزارتخانه صمت را ندارد، در کنار آن شجاعت لازم هم برای اخذ تصمیمات مهم و کلیدی ندارد.
مافیا جریاناتی هستند که سالهای سال در نهادهای پولساز کشور شکل گرفتهاند و امروز آن قدر ریشه دواندهاند که تصمیمساز و تصمیمگیر شدهاند
ما مافیا را در همه حوزهها میبینیم، این مافیا کیست؟
مافیا خلأهای قانونی است که ایجاد شده است و عدهای از این خلأهای قانونی نهایت استفاده را میبرند. مافیا جریاناتی هستند که سالهای سال در نهادهای پولساز کشور شکل گرفتهاند و الان آن قدر ریشه دواندهاند که تصمیمساز و تصمیمگیر شدهاند. یک زمان از تصمیمسازان و تصمیمگیران تبعیت میکردند، اما الان به تصمیمساز و تصمیمگیر تبدیل شدهاند. اینکه وزارت صمت آئیننامهای در واردات خودرو تنظیم میکند که تمام منافع خودروسازان تأمین شود و به مردم هیچ نفعی نرسد، مافیا است.
برای واردات خودرو یک تصمیم ساده کافی بود؛ مافیا چه تأثیری بر اقتصاد میگذارد؟
ما امروز تأثیر منفی را میبینیم، و گرنه برای واردات خودرو یک تصمیم ساده کافی بود: «واردات خودرو با منشأ ارز خارجی آزاد! تعرفه هم بر اساس قیمت به صورت پلهکانی است». همین یک بند کفایت میکرد. قانون مشخص است: «واردات آزاد» اما آئیننامه را به گونهای نوشتند که میگویند میخواهیم خودرو اقتصادی بیاوریم. من با ارز چهل تومانی میگویم، یک خودرو ده هزار دلاری، چهارصد میلیون تومان میشود. حداقل با 50 درصد عوارض و مالیات و... 15 هزار دلار که معادل ششصد میلیون تومان میشود. ما به همین ششصد میلیون تومان هم راضی هستیم. البته خودرو اقتصادی نیست، ولی مردم ما به این هم راضی هستند. اما محال است خودرو ده هزار دلاری را بتوانیم با ششصد میلیون تومان خریداری کنیم، حداقل قیمت آن هشتصد یا نهصد میلیون تومان خواهد شد، چرا؟ چون گذشته این را برای ما ثابت کرده است که خودروهای هفت، هشت یا ده هزار دلاری که در داخل مونتاژ میشود را با قیمتهای سرسامآور یک میلیارد و دویست میلیون تومانی یعنی حداقل سی هزار دلار به مردم میفروشیم.
من اگر وزیر صمت یا رئیس جمهور بودم، در تلویزیون میگفتم که از فردا هر سرمایهدار ایرانیِ خارج از کشور با ارز خارجی، آزاد است هر تعداد، هر مدل و هر نوع ماشینی که خواست بیاورد، فقط من بر واردات و رساندن به دست مردم نظارت میکنم
در باب این موضوع در وزارت صمت هم جلسهای داشتید؟
همه صحبتها را با راهکار آن گفتهام. خیلیها به من میگویند، فقط حرف میزنی. گفتم که من اول مشکل و بعد راه حل را میگویم. اینگونه نیست که فقط مشکل را گفته باشم، اما من مجری نیستم. من اگر وزیر صمت یا رئیس جمهور بودم، در تلویزیون میگفتم که از فردا هر سرمایهدار ایرانیِ خارج از کشور با ارز خارجی، آزاد است هر تعداد، هر مدل و هر نوع ماشینی که خواست بیاورد، فقط من بر واردات و رساندن به دست مردم نظارت میکنم. تعرفۀ خودروهای هیبردی، کم مصرف یورو شش و... را صفر میگرفتم. اگر این اتفاق بیفتد حتماً خودروسازان داخلی به خودشان تکانی میدهند و دلار پایین میآید. من با مثال میتوانم ثابت کنم اگر این اتفاق بیفتد، دلار پایین میآید.
برای نمونه، در کشور ما خودروهایی به لوکس و لاکچری بودن معروف هستند. برخی نمایندهها میگویند فلانی میخواهد برای آقازادههای شمال تهران خودرو لوکس بیاورد تا دور دور کنند! در کشور ما افرادی داریم که پولدار هستند، از راه درست هم پول به دست میآورند. برای اینها فرق نمیکند که خودرو 50 هزار دلاری را به قیمت صد هزار دلار یا 500 هزار دلار بخرند، پول خود را میخواهند خرج کنند. برای آنها فرقی نمیکند فخرفروشیشان با لنکروز مدل 2013 یا مدل 2022 باشد، یا بنز مدل 2015 باشد، هفت میلیارد تومان برای بنز مدل 2015 میدهد و با آن فخرفروشی و دور دور میکند.
سؤال میکنم؛ چه اشکالی دارد که ما از پولدارهایی که دوست دارند پولشان را خرج کنند از راه درست پول بگیریم و در اختیار قشر کمدرآمد جامعه قرار دهیم؟
اگر جوان شغل داشت و ازدواج کرده بود، به خیابان نمیآمد و تعداد بازداشتیها ۱۵ یا ۲۰ درصد میشد
نمیدانم اتفاقات اخیر را آقایان دیدند یا نه؟ البته دیدند و همه کاسه کوزهها را سر کسانی شکاندند که واقعا دلسوزانه کار میکردند. دشمن کجا میآید؟ مگر کی میآید؟ وقتی که زخم ایجاد شود. چه کسی زخم ایجاد میکند؟ فرمایش حضرت آقا است که مگس زمانی میآید که زخم وجود داشته باشد. زخم را ما ایجاد میکنیم. سوال دارم: اگر جوانی که اعتراض داشت و نتوانست اعتراض خود را درست بیان کند، با تحریک خارجیها و رسانهها به خیابان آمد و از سر خشم و عصبانیت شیشهای شکست؛ اگر خانه، ماشین و شغل داشت میآمد این کار را انجام میداد؟ قطعاً نمیآمدند.
این را من نمیگویم آمار میگوید. 75 درصد تا 80 درصد کسانی که در حوادث اخیر بازداشت شدند جوانان مجردِ بیکار بودند. اگر جوان شغل داشت و ازدواج کرده بود، نمیآمد و تعداد بازداشتیها 15 یا 20 درصد میشد. بیست درصد هم قابل حل است.اما چرا این کارها را نمیکنیم؟
این را بارها گفتهام، چیزی که خارجیها و دشمنان قسم خورده، نه ملت ایران بلکه خاک و کشور ایران به جوانان وعده میدهند ما میتوانیم آنها را انجام دهیم. آنها با رسانههای خود وعدهی کذب و دروغی میدهند که آی مردم! اگر ما باشیم فلان مشکلات را شما ندارید. مشکلات را ما میتوانیم حل کنیم و ابزار، پول و قدرت حل مشکل را داریم و حکومت و حاکمیت هستیم.
این برای من واقعا سؤال است. چه اشکال دارد دولت بگوید که من دستور میدهم زمینهای منابع طبیعی که قابلیت واگذاری دارند تفکیک شوند، آب و برق و گاز آن را من تأمین میکنم و با قیمت دولتی به مردم بفروشید؟ به قیمت دولتی به هر فردی که تا به امروز در جمهوری اسلامی خانه نگرفته یک زمین بدهید، مالک زمین هم برود و بسازد. چه اتفاقی میافتد؟ حتماً قیمت مسکن شکسته میشود. چرا؟ چون جوان به جای اینکه برود سه میلیارد تومان به زمین غیر دولتی بدهد، میرود 200 میلیون تومان به زمین دولتی میدهد و با دو میلیارد و هشتصد تومان خانه میسازد. حوزه مسکن رونق پیدا میکند، چرا که در حوزه مسکن هفتاد شغل ایجاد میشود. چرا این کار را نمیکنند؟ اینها راهکار دارد.
قدرت دست دولت است بگوید: زمین میدهیم، فلان زمین هم متعلق به منابع طبیعی است و فرد دیگری بر آن مالکیت ندارد، نه اینکه برویم و به محیط زیست آسیب بزنیم. منابع طبیعی یکسری زمین بایر و غیرقابل استفاده دارد و پوشش گیاهی این زمینها به گونهای نیست که اگر ما آنها را به زمین مسکونی تبدیل کنیم باعث نابودی و انقراض شود، از این زمینها در کشور زیاد داریم و میشود این کارها را انجام داد. اینها احتیاج به اراده مستحکم دارد. نه اینکه وزیر دستور دهد، اما معاون وزیر و زیرمجموعه وی دستور را انجام ندهند اگر ما از ضعف دولت صحبت میکنیم، این موارد است.
عدهای منافع هشتاد میلیون آدم را پای منافع دویست نفر، سیصد نفر یا هزار نفر قربانی میکنند
من شب و روز غصه میخورم و به مردم حق میدهم چون برای مشکلات راه حلهای سادهای وجود دارد، خیلی ساده. اما عدهای منافع هشتاد میلیون آدم را پای منافع دویست نفر، سیصد نفر یا هزار نفر قربانی میکنند. این مسئله مردم را ناراحت کرده است، به جای اینکه آن هزار نفر را پای هشتاد میلیون نفر قربانی کنیم، هشتاد میلیون نفر را پای هزار نفر قربانی میکنیم.
چرا آیفون عامل ضعف نظام شود؟ یک تفکری میگوید: این نماد کفر است! خیلی خندهدار است
گوشی من آیفون است. یک سوال دارم. این گوشی چیست که به خاطر آن برای نظام فحش بخریم؟ خندهدار نیست؟ این چیست که به خاطر آن حاضریم به رهبرمان توهین شود؟ این چه ارزشی دارد؟ فرق آیفون با سامسونگ اس 22 و با شیائومی مدل جدید چیست؟ همهاش هزار دلار یا 1200 دلار قیمت دارد. چرا آیفون عامل ضعف نظام شود؟ خندهدار نیست؟ باید بنشینم گریه کنیم. یک تفکری میگوید: این نماد کفر است! خیلی خندهدار است، این تعصبات کورکورانه نمیدانم برگرفته از چیست؟ من با برخی از همکاران صحبت میکنم. یک روز نیم ساعت با چند نفر از نمایندگان صحبت کردم که آیفون، سامسونگ، شیامی و هوآوی همه یک قیمت دارند، همه در یک کشور تولید میشوند و در بازار جهانی هم با یک قیمت عرضه میشوند، پس چرا در ایران سامسونگ و هوآوی میتواند حضور داشته باشد اما آیفون نمیتواند؟
چه کسی مردم را به سمت اینستاگرام هل داد؟ همان کسی که تلگرام را فیلتر کرد
اعتقادم بر این است که روش فیلترینگ درست نیست، چون در گذشته جواب نداده است. پس باید کار ایجابی انجام دهیم، نه سلبی. یک کلیپ از مرحوم آیت الله حائری امام جمعه شیراز دیدم که ایشان در سال 75 درباره اینترنت صحبت میکند. من سال 75 نمیدانستم اینترنت چیست، سال 78 با اینترنت آشنا شدم. ما این نگاهها را در کشور لازم داریم. آیت الله حائری به زبان ساده میگفت: «آیا اینترنت چیز بدی است؟ تو محتوای خوب در آن قرار بده و در اختیار مردم بگذار». واقعا حرف درستی است. ما که نمیتوانیم در برابر فضای مجازی بایستیم، هیچ حاکمیت و حکومتی نمیتواند بایستد. اینترنت مثل موج است، کسی نمیتواند جلو موج را بگیرد؟ جلو موج دست خود را باز کند که اجازه نمیدهم به ساحل برسی! موج میآید و آسیب میزند. هنر باید در موجسواری باشد. تخته خوب برمیداری، موجسواری یاد می گیری و لذت میبری. فضای مجازی هم همین است. چه کسی مردم را به سمت اینستاگرام هل داد؟ همان کسی که تلگرام را فیلتر کرد.
مردم نمیدانستند اینستاگرام چیست و ایرانیها فوقالعاده در آن کم بودند. الان ما اینستاگرام را بستیم، مردم کجا میروند؟ خب، پیج دیگر پیدا میکنند چون روزانه شبکههای مختلف ساخته میشود. من اعتقاد دارم که باید در شبکه مجازی حکمرانی کنیم و این واجب است. نه تنها من، بلکه همه دولتها این سخن را میگویند؛ انگلیس، آمریکا و ... همه میگویند. آمریکا چرا روی تیک تاک حساسیت نشان میدهند، برای اینکه میخواهند حکمرانی کنند. توییتر و فیسبوک متعلق به خودشان اما تیک تاک متعلق به چین است.
اینکه ببنیدم درست نیست. من مخالفم که مردم در بستر اینستاگرام کسب و کار راه بیندازند، چون بستر نامطمئنی برای کسب و کار است. اما حالا به هر دلیلی رفتند با تصمیم اشتباه ما یا با علاقهای که داشتند، و یا با ضعفِ شبکههای داخلی به فضای اینستاگرام رفتند، خب چه کار باید انجام دهیم؟ آنهایی که به اینستاگرام رفتند و در حوزه اشتغال فعالیت میکنند، چه کار کنیم؟ آیا باید آنها ندید بگیریم؟ نمیشود ندید بگیریم. اینکه من از رفع فیلتر صحبت میکنم و با این شیوه فیلترینگ مخالفت هستم، دلیلش دقیقاً همین است.