به گزارش مردم فردا،در شرایطی که همه کشور با توجه به پیشبینیهای سازمان هواشناسی منتظر پاییز و زمستانی با بارشهای بیش از نرمال بودند، پیشبینیهای این سازمان کاملا برعکس رخ داد و پاییز و زمستانی با بارشهای کمتر از نرمال تا امروز داشتیم.
در چنین شرایطی، میزان ورودی آب به سدهای کشور در 99 روز ابتدایی سال آبی جاری (شروع مهر تا 9 دی 1402) نسبت به مدت مشابه در سال کمبارش قبل، افزایش یا کاهشی نداشت و تقریبا برابری میکند؛ با این حال، در همین مدت شاهد افزایش 20درصدی خروجی آب از سدها بهمنظور تأمین آب شرب، کشاورزی، صنعت و نیازهای زیستمحیطی بودیم.
* 6.5 میلیارد مترمکعب خروجی آب در برابر 4.9 میلیارد مترمکعب ورودی آب
در 99 روز ابتدایی سال آبی جاری، 6 میلیارد و 520 میلیون مترمکعب خروجی آب از سدهای کشور داشتیم، درحالی که این رقم در مدت مشابه سال قبل، 5 میلیارد و 450 میلیون مترمکعب بود.
در همین مدت، میزان ورودی آب به سدهای کشور 4 میلیارد و 890 میلیون مترمکعب بود. مقایسه این رقم با میزان خروجی آب از سدها، نشاندهنده نقش موثر داشتن مخازن بزرگ در ذخیرهسازی آب و تخصیص مدیریت شده آب به محلهای مصرف در سالهای کمبارش است.
* خیال راحت خوزستان با وجود سد گتوند
در زنجیره کارون که سدهای مخزنی کارون 4، کارون 3، شهید عباسپور، مسجد سلیمان و گتوند واقع شده، درحال حاضر مجموع ذخایر سدها 7 میلیارد و 618 میلیون مترمکعب است که حدود نیمی از این ذخایر، در مخزن بزرگ سد گتوند ذخیره شده است.
در واقع با وجود سد گتوند، رهاسازی از سدهای بالادست به منظور تأمین آب و تولید انرژی برقآبی با اطمینان صورت گرفته چرا که هر چه آب از سدهای بالادست رهاسازی شده، در مخزن بزرگ سد گتوند مهار و مدیریت شده و هیچ آبی از دسترس خارج نشده است.
* اوضاع روبه بحران ذخایر سدهای تهران
در سدهای تهران، 85درصد مجموع ظرفیت مخازن سدها خالی است و تنها 277 میلیون مترمکعب ذخیره آب در تهران وجود دارد که تقریبا مشابه شرایط سال آبی گذشته است، با این تفاوت که وضعیت سدهای شرق تهران از سال قبل وخیمتر و وضعیت سدهای غرب تهران از زمان مشابه سال قبل، کمی بهتر است.
* 60درصد ظرفیت سدهای کشور خالی است
درحال حاضر، میزان ذخایر آبی سدهای ایران بالغ بر 20 میلیارد و 70 میلیون مترمکعب است که نسبت به ذخایر سدها در زمان مشابه سال قبل (18 میلیارد و 540 میلیون مترمکعب، رشدی 8درصدی دارد. با وجود ذخایر 20.07 میلیارد مترمکعبی، هماکنون 60درصد ظرفیت سدهای کشور خالی و 40درصد این ظرفیت پُر است.