به گزارش مردم فردا،به نقل از "ان تی وی"، پس از استعفای اخیر "حمزه یوسف" از وزیر اولی اسکاتلند "جان سوینی" این مسئولیت را عهده دار شده است. پارلمان منطقهای ادینبورگ رهبر حزب استقلال SNP را به عنوان جانشین یوسف انتخاب کرد که پس از قطع همکاری دولت با سبزها از سمت خود استعفا داد. سوئینی تجربیات زیادی را با خود به ارمغان می آورد: این پیرمرد 60 ساله سال ها معاون نخست وزیر نیکولا استورجن بود. این سمت وی هنوز باید توسط شاه چارلز سوم تأیید شود و به طور رسمی منصوب شود که البته این اقدامی فرمالیته است.
انتخابات عمومی بعدی در این بخش بریتانیا در ماه می 2026 برنامه ریزی شده است. چندین حزب مخالف در این شرایط خواستار برگزاری انتخابات زودهنگام هستند.
سوینی بدون نامزد رقیب به عنوان رئیس حزب ملی اسکاتلند (SNP) انتخاب شد و در حال حاضر سومین وزیر اول این منطقه در 14 ماه گذشته است. سلف وی یوسف تنها در پایان مارس 2023 پس از استعفای غافلگیرکننده "نیکولا استورجن" به قدرت رسید.
SNP به عنوان قوی ترین جناح، مجاز است نامزدی را برای پست وزیر اولی معرفی کند، اما اکثریت پارلمان منطقه را ندارد. با این حال، سبزها که مانند SNP به دنبال استقلال از بریتانیا و ورود مجدد به اتحادیه اروپا هستند، به این نامزد رای ممتنع دادند. آنها اعلام کرده بودند که در مسیر انتخابات قرار نخواهند داشت. این حزب روشن کرده بود که اعتماد خود را به یوسف از دست داده است، اما نه به خود SNP.
پیش از این یوسف رسماً استعفای خود را به پادشاه چارلز سوم تقدیم کرده بود. وی هفته گذشته پس از لغو همکاری با سبزها در مناقشه بر سر اهداف آب و هوا و سیاست جنسیتی، این اقدام را اعلام کرد. سپس وی به رای عدم اعتماد تهدید شد و با استعفا از این درخواست جلوگیری کرد.
سوینی قبلاً SNP را به عنوان رهبر از سال 2000 تا 2004 مدیریت کرده بود، زمانی که او در اپوزیسیون بود. وی حالا با کار دشواری روبرو است و خطر چندین شکست برای حزب وجود دارد. یک قانون لیبرال جنسیتی که در SNP نیز بحث برانگیز بود، توسط دولت مرکزی بریتانیا وتو شد. آسیب های اجتماعی مانند تعداد بسیار بالای مرگ و میر ناشی از مواد مخدر هنوز حل نشده است. همچنین ماجرایی پیرامون امور مالی SNP وجود دارد. همسر استورجن، پیتر مورل، که مسئول امور مالی حزب به عنوان دبیر کل SNP بود، اخیراً با اتهامات اختلاس روبرو شده است.
در 29 ماه مارس 2023، حمزه یوسف اولین وزیر اول اسکاتلند و اولین رهبر مسلمان دموکراسی مدرن اروپای غربی شد و جانشین نیکولا استورجن مستعفی شد. اما درست بیش از یک سال بعد پس از درهم شکستن دولت مشترک با سبزها، کناره گیری کرد.
حمزه یوسف مورد استقبال مردم اسکاتلند قرار نگرفت و به طور فزاینده ای خود را در مسیر برخورد با شرکای ائتلافی خود از حزب سبز قرار داد. در چندین جبهه، سبزها بر مسیری «مترقی» تر از آنچه حمزه یوسف تمایل داشت، اصرار داشتند. در سیاست انرژی هم اختلاف نظرهایی وجود داشت.
هفته گذشته حمزه یوسف، وزیر اول اسکاتلند در پی مناقشات درون ائتلافی با شرکای خود بر سر برخی مسائل ناچار به کناره گیری شد و این کشور را با بحران مواجه کرد.