به گزارش مردم فردا،یک قاعده نانوشتهای درباره بسیاری از بازیگران سینما وجود دارد که پس از دریافت سیمرغ در جشنواره فیلم فجر پایشان به یک سریال تلویزیونی باز میشود. سالهای قبل که اقبال عمومی به تلویزیون بیشتر بود، بازیگران هم بلافاصله پس از پیشنهادات تلویزیونی در سریالهای حضور پیدا میکردند. اما چند سالی جشنواره و تلویزیون با مسایلی روبرو بودند. تا اینکه این قاعده امسال دوباره تکرار شد. به بهانه حضور شبنم قربانی و بهزاد خلج در تلویزیون مروری داشتهای بر بازیگرانی سرنوشت اینچنینی داشتهاند.
شبنم قربانی | سیمرغ ۱۴۰۲ (مجنون) | بازی در سریال 1403 (طوبی)
قربانی یکی از بازیگران پرکار سالهای اخیر است. او کار حرفهای را از تئاتر شروع کرد و با حضور در سریال شبکه نمایشخانگی «ملکه گدایان» بیشتر شناخته شد. بازی او در فیلم «مرد بازنده» در سال 1400 هم دیده شد. اما انتخاب قربانی در سال گذشته برای فیلم «مجنون» بود که در سالهای ابتدایی فعالیتش او را به سیمرغ جشنواره فیلم فجر رساند. او برنده جایزه بهترین بازیگر نقش مکمل زن شد. اما مدتی پس از دریافت این جایزه، از بازی او در سریال «طوبی» رونمایی شد. این مجموعه به کارگردانی سعید سلطانی ساخته شده و قصهای را از دهه 50 تا 80 شمسی روایت میکند که طوبی شخصیت محوری آن است.
بهزاد خلج | سیمرغ ۱۴۰۲ (مجنون) | بازی در سریال 1403 (آقای قاضی)
فیلم «مجنون» سال گذشته یک سیمرغ دیگر بازیگری هم به همراه داشت. بهزاد خلج بهترین بازیگر نقش مکمل مرد شد و این جایزه را دریافت کرد. خلج بازیگری را از تئاتر شروع کرد و در دهه 90 در چند سریال حضور داشت. اما نقش او در سریال «پوست شیر» در سال 1401 بود که بسیار مورد توجه قرار گرفت. پس از موفقیت فیلم «مجنون» در جشنواره سال گذشته، حالا این شبها او را در قامت یک قاضی دادگستری در سریال «آقای قاضی» در تلویزیون میبینیم
هوتن شکیبا | سیمرغ ۱۳۹۷ (شبی که ماه کامل شد) | بازی در سریال 1398 (فوق لیسانسهها)
هوتن شکیبا شاید با سایر گزینههای این لیست تفاوتهایی داشته باشد. او بازیگر تئاتر و صداپیشه بود. اما زمانی که از سوی سروش صحبت برای بازی در نقش حبیب سریال «لیسانسهها» انتخاب شد به شهرت بیشتری رسید. در همان میانه بازی در این سریال، شکیبا برای بازی در فیلم «شبی که ماه کامل شد» انتخاب شد. او برای بازی در یک نقش سخت و متفاوت به سیمرغ بهترین بازیگر مرد جشنواره سی و هفتم رسید. پس از این سیمرغ، شکیبا با «فوق لیسانسهها» به تلویزیون بازگشت. اما اینبار با کارنامه پربارتر.
شبنم مقدمی | سیمرغ ۱۳۹۲ (امروز) | بازی در سریال 1393 (مدینه و هفت سنگ)
مقدمی از دهه هفتاد فعالیت در سینما، تئاتر و تلویزیون را به صورت همزمان شروع کرد. تا پیش از دهه 90 هم برای بازی در چند تئاتر به جوایز مختلفی رسیده بود. اما فیلم «امروز» ساخته رضا میرکریمی در سال 1392 بود که برای بازی در نقش مکمل برای او سیمرغ به همراه داشت. او پس از این فیلم بارها برای بازی در نقش مکمل نامزد یا سیمرغ گرفت و رکودار دریافت این جایزه است. بعد از این جایزه، مقدمی در ماه رمضان سال 1393 دردو سریال با دو ژانر متفاوت به تلویزیون آمد. «هفت سنگ» سریالی کمدی به کارگردانی علیرضا بذرافشان و «مدینه» مجموعهای درام خانوادگی به کارگردانی سیروس مقدم.
یکتا ناصر| سیمرغ ۱۳۹۰ (یکی میخواد باهات حرف بزنه) | بازی در سریال 1391 (دختران حوا)
از اواسط دهه 70 یکتا ناصر با بازی در یک سریال تلویزیونی به دنیای بازیگری معرفی شد. از دهه هشتاد هم او با فیلم «ساقی» به عنوان بازیگر سینما معرفی شد. اما از اواسط دهه هشتاد او دیگر در تلویزیون حضور نداشت و بیشتر وقتش را صرف سینما کرد. سال 1390 بود که ناصر برای بازی متفاوتش در فیلم «یکی میخواد باهات حرف بزنه» پس از دو دهه بازیگری مورد توجه قرار گرفت و در جشنواره به سیمرغ رسید. پس از این سیمرغ، ناصر با سریالی پر مخاطب در سال 1391 به نام «دختران حوا» به کارگردانی حسین سهیلیزاده به تلویزیون بازگشت.
محسن تنابنده |سیمرغ ۱۳۸۶ (استشهادی برای خدا) | بازی در سریال 1387 (مامور بدرقه)
تنابنده از منظری دیگر در این لیست در جایگاه متفاوتی قرار دارد. او پیش از دریافت سیمرغ جشنواره فیلم فجر، برای مخاطب تلویزیون شناخته شده نبود. او مسیر جرفهای خود را از تئاتر و از میانه دهه هفتاد شروع کرد. اما از دهه هشتاد بود که پایش به سینما باز شد. پس از چند فعالیت تجربی، با فیلم «استشهادی برای خدا» که فیلمنامه آن را هم خودش نوشته بود، به سمیرغ بهترین بازیگر مرد جشنواره رسید. پس از این جایزه، او با سریال «مامور بدرقه» به کارگردانی سعید سلطانی به عنوان بازیگر وارد تلویزیون شد و حالا عمده شهرتش بابت بازی در سریالهای تلویزیونی است.
مهتاب نصیرپور| سیمرغ ۱۳۸۴ (به نام پدر) | بازی در سریال 1385 (و خداوند عشق را آفرید)
حضور مهتاب نصیرپور در تلویزیون با «خداوند عشق را آفرید» در واقع آخرین فعالیت او در این رسانه بود. نصیرپور فعالیت حرفهای را با تئاتر و پس از تلویزیون از دهه 60 شروع کرد. در دهه 80 او به یکی از بازیگران پرکار سینما تبدیل شد و برای دو فیلم «به نام پدر» و «فرزند خاک» به سیمرغ جشنواره فیلم فجر رسید. بعد از سیمرغ او به سریال «خداوند عشق را آفرید» پیوست. سریالی ملودرام که با ژانر جنگی «به نام پدر» بسیار متفاوت بود.
گوهر خیراندیش|سیمرغ ۱۳۸۲ (رسم عاشقی ) | بازی در سریال 1384 (شبی از شبها)
گوهر خیراندیش در نمایی از فیلم «رسم عاشق کشی» که برای آن برنده سیمرغ بلورین شد.
خیراندیش از همان اواسط دهه 60 که وارد سینما شد، بازیهایش قابل تحسین بود. تا اواسط دهه هشتاد بارها نامزد سیمرغ و یا برنده تندیس از جشن خانه سینما شده بود. اما اولین بار، سیمرغ جشنواره فیلم فجر در بیست و دومین دوره برای فیلم «رسم عاشقی» ساخته خسرو معصومی به گوهر خیراندیش تعلق گرفت. او در اوایل دهه هشتاد در تلویزیون کم کار شده بود و تنها با نقش متفاوتی در سریال «سفر سبز» در سال 1380 در قاب تلویزیون حضور پیدا کرده بود. اما بعد از دریافت سیمرغ، با سریال «شبی از شبها» که یک ملودرام خانوادگی و درباره زندگی آپارتماننشینی بود، به تلویزیون بازگشت.
کامبیز دیرباز | سیمرغ ۱۳۸۲ (دوئل) | بازی در سریال 1382 (تب سرد)
از اواسط دهه هفتاد چهرههای جوان وارد سینمای ایران شدند. کامبیز دیرباز هم پس از پایان تحصیلات بازیگریاش در میان این موج وارد سینما و تلویزیون شد. او در اولین نقش اصلی و جدیاش در سینما در فیلم «دوئل» به کارگردانی امدرضا درویش، توانست به سیمرغ برسد. پیش از این جایزه در تلویزیون حضور داشت، اما در نقشهای کوتاه. شهرت او به دلیل سیمرغی که دریافت کرده بود، باعث شد علیرضا افخمی برای یکی از نقشهای اصلی سریال «تب سرد» سراغ دیرباز برود. او در این سریال نقش یک خلافکار را بازی میکرد و با این دو تجربه پشت سرهم قدمهای ابتداییاش در دنیای سینما و تلویزیون را به درستی برداشت.
داریوش ارجمند | سیمرغ ۱۳۷۹ (سگ کشی) | بازی در سریال 1380 (پلیس جوان)
داریوش ارجمند در نمایی از فیلم «سگ کشی» که برایش سیمرغ بلورین بهترین بازیگر مکمل مرد را به ارمغان آورد.
ارجمند اولین سیمرغ بهترین بازیگر مرد را در سال 1365 و برای بازی در فیلم «ناخدا خورشید» گرفت و پس از آن تا یک دهه تنها در سینما بازی میکرد. اما در اواخر دهه هفتاد زمانی که بهرام بیضایی برای نقشی متفاوت در فیلم «سگ کشی» سراغ او آمد، ارجمند به واسطه بازی در سریال «امام علی» به شهرت در تلویزیون رسیده بود. پس از دریافت سیمرغ بهترین بازیگر نقش مکمل مرد برای «سگکشی»، ارجمند بلافاصله برای بازی در نقش یک فرمانده نیروی انتظامی در سریال «پلیس جوان» دعوت شد.
جمیله شیخی | سیمرغ ۱۳۷۵ (لیلا) | بازی در سریال 1377 (برگبار)
زنده یاد جمیله شیخی از بازیگران پرکار تئاتر بود که از دهه 30 وارد صحنه شده بود. پس از انقلاب فعالیت جمیله شیخی در سینما و تلویزیون بیشتر شد و در دهه هفتاد، روزهای بسیار پرکاری را در این دو عرصه میگذراند. در سال 1375، یکی از نقشهای مهم و ماندگار جمیله شیخی در فیلم «لیلا» ساخته داریوش مهرجویی به نمایش گذاشته شد. او برای این نقش دومین سیمرغ کارنامه هنری خود را از جشنواره فیلم فجر گرفت. پس از این فیلم او به دعوت اکبر خواجویی در سریال «برگبار» حضور پیدا کرد. سریالی درام خانوادگی که خواجویی پس از موفقیت «پدر سالار» و «دبیرستان خضرا» آن را ساخت، اما به اندازه این دو اثر دیده نشد.