کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

انواع دریل صنعتی چیست و چه کاربردی دارند؟

18 بهمن 1403 ساعت 18:36

ابزارهای متنوعی وجود دارند که در صنایع مختلف بر حسب نیاز به کار گرفته می‌شوند. با توجه به اینکه سوراخ‌کاری و کنده‌کاری یکی از مهم‌ترین امور در صنایع به حساب می‌آید، به تجهیزات و ابزارآلاتی نیاز است که بتوانند این فرایند را به خوبی تسهیل کنند.


انواع دریل‌های صنعتی یکی از کاربردی‌ترین انواع ابزار برقی هستند که برای امور مربوط به سوراخ‌کاری و کنده‌کاری مورد استفاده قرار می‌گیرند. این تجهیزات در انواع مختلفی وجود دارند و هر کدام بر اساس قابلیت‌ها و ویژگی‌هایی که دارند از کاربردی متفاوتی برخوردار هستند. به همین دلیل آشنایی و شناخت نسبت به انواع دریل صنعتی و کاربردهای هر کدام باعث می‌شود که بتوان بهترین نوع را متناسب با نیاز بکار گرفت.

دریل صنعتی چیست؟
دستگاه دریل صنعتی که به نام پرس مته نیز شناخته می‌شود یکی از ابزارآلات مهم و کاربردی به حساب می‌آید که برای سوراخ‌کاری و ایجاد حفره‌های استوانه‌ا در فلز، پلاستیک، چوب و... به کار گرفته می‌شود. این دریل‌ها دارای مته‌های چرخشی هستند که با سرعت زیاد چرخیده و در اثر فشار به قطعه مورد نظر، حفره مناسب را در آن ایجاد می‌کند. در برخی از مدل‌های دریل صنعتی می‌توان سرعت چرخش مته را به صورت دستی تنظیم کرد در حالی که در برخی مدل‌ها، سرعت چرخش به صورت خودکار و بر اساس سختی سطح تنظیم می‌شود. 

اجزای تشکیل دهنده انواع دریل صنعتی

دستگاه‌های دریل صنعتی از قطعات مختلفی تشکیل شده‌اند که کنار هم قرار گرفتن و کار کردن همزمان آن‌ها باعث می‌شود که بتوان یک حفره دقیق بر روی سطح مورد نظر ایجاد کرد. از مهم‌ترین قطعات و اجزای تشکیل دهنده دریل صنعتی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:
پایه: وظیفه نگه داشتن دریل بر روی سطح یا میز کار را بر عهده دارد. 
ستون‌ها: ساختار استوانه‌ای شکل و توخالی است که پایه، میز و سر دستگاه دریل را به یکدیگر متصل می‌کند. 
بازو: بیشتر در دریل‌های بزرگ وجود دارد که با وصل شدن به ستون وظیفه محافظت از دوک و چاک مته را بر عهده دارد. 
سر مته: از سه قسمت تشکیل شده که شامل دوک، چاک مته و مکانیزم تغذیه است.
دوک یا اسپیندل: مجموعه‌ای از شفت‌ها است که به بلبرینگ یا بیرینگ متصل می‌شود و وظیفه اتصال موتور الکتریکی به چاک مته را بر عهده دارد. 
چاک (Chuk) مته: قطعه‌ای است که وظیفه دارد ابزار را به حدی محکم نگه دارد تا در زمان سوراخ‌کاری لیز نخورد. 
موتور الکتریکی: اصلی‌ترین قطعه دریل صنعتی است که وظیفه دارد اسپیندل را به همراه گیربکس، تسمه‌ها و قرقره‌های موجود برای ایجاد حفره به حرکت درآورد. 
چرخ‌دنده یا پولی (Pully):‌ این قطعات وظیفه دارند که نیرو را در دریل بین قطعات مختلف انتقال دهند. 
مکانیزم تغذیه: قطعه‌ای است که هدف از طراحی آن کنترل سرعت مته است.
دریل ستونی

لیست کامل معرفی انواع دریل صنعتی

همانطور که اشاره شده دریل‌های صنعتی به عنوان یکی از کاربردی‌ترین ابزارها در صنایع، در انواع مختلفی وجود دارند که هر کدام دارای یک سری قابلیت‌ها و ویژگی‌های منحصر به فرد بوده و کاربرد متفاوتی دارند. به همین دلیل برای انتخاب دریل مناسب جهت سوراخ‌کاری باید از آشنایی و آگاهی کافی نسبت به انواع این ابزار صنعتی برخوردار بود. 
دریل‌های برقی: جزو کاربرد‌ی‌ترین ابزارها در صنایع مختلف هستند که با اتصال به برق کار کرده و از عملکرد قدرتمند و مؤثری برخوردار هستند.
دریل‌های دستی: دریل‌های دستی را می‌توان یک ابزار ایجاد حفره کم حجم و قابل حمل دانست که می‌توانند برای انجام کارهای سبک و کوچک و همچنین دقیق در کارگاه‌ها و به خصوص کارهای خانگی مورد استفاده قرار بگیرند. طراحی ساده و سبک و همچنین قابلت حمل آسان از جمله ویژگی‌های این نوع دریل است.
دریل‌های بادی: در این نوع از دریل‌ها برای سوراخ‌کاری از قدرت هوا و باد استفاده می‌شود. معمولا از دریل‌های بادی در محیط‌های استفاده می‌شود که دسترسی به منبع انرژی الکتریکی مشکل باشد یا به یک ابزار سبک و قابل حمل نیاز باشد. بیشترین کاربرد دریل‌های بادی حفر چهارچوب‌ها و کارهای سبک ساختمانی است. در دریل‌های بادی از سیستمی استفاده شده که در آن قدرت هوا ساقه دریل را به حرکت درمی‌آورد. همین ویژگی باعث شده که این نوع از دریل‌های صنعتی برای حفاری در موارد نرم یا تراشکاری بهترین گزینه باشند. وزن کم و قابل حمل بود و همچنین امکان استفاده از آن در فضاهای محدود از جمله ویژگی‌های دریل بادی به حساب می‌آید.
دریل بنزینی: یکی از قدرتمندترین انواع دریل صنعتی هستند که معمولا در محیط‌ها و شرایطی به کار گرفته می‌شوند که دسترسی به برق یا هوا محدود است. با توجه به قدرت بالای دریل‌های بنزینی در ساخت و سازهای بزرگ و پروژه‌های نیازمند ابزارآلات مستقل به کار گرفته می‌شوند.
دریل گیربکسی: همانطور که از نام این نوع دریل مشخص است دارای گیربکس هستند که باعث می‌شود در مقایسه با دریل‌های ساده از قدرت و گشتاور بالاتری برخوردار باشد. با توجه به گشتاور و قدرت بالای دریل گیربکسی، از آن برای سوراخکاری سطوح سخت مانند فولاد و آهن و باز و بسته کردن پیچ‌های بزرگ استفاده می‌شود.
دریل ضربه‌ای: دریل ضربه ای (Impact Driver) یکی از انواع دریل صنعتی است که در آن عملیات سوراخ‌کاری از طریق وارد کردن ضربات متوالی به مته انجام می‌شود. همین امر باعث می‌شود که در مقایسه با سایر انواع دریل‌ها از قدرت و گشتاور بالاتری برخوردار باشد. مکانیزم کار این نوع دریل آن را برای سوراخکاری در سطوح سخت مانند بتن،‌ آجر و سنگ و همچنین باز و بسته کردن پیچ‌های بزرگ مناسب کرده است.
دریل ستونی: دریل ستونی یکی از انواع دریل صنعتی است که به نام پرس مته نیز شناخته می‌شود. این دریل که با برق کار می‌کند به صورت عمودی نصب شده و بر روی یک قاب فلزی بزرگ قرار می‌گیرد. دریل‌های ستونی به دلیل نصب بر روی یک پایه ثابت مانند دریل‌های دستی نیاز به نگه داشته شدن با نیروی بدنی کاربر را ندارند که همین امر باعث می‌شود دقت و ظرافت آن در سوراخکاری افزایش پیدا کند. دریل‌های ستونی از مهم‌ترین ابزارهای مورد استفاده در نجاری و فلزکاری در صنایع مختلف هستند که به منظور ایجاد سوراخ در سطوح مختلف مانند چوب، فلز، پلاستیک و کامپوزیت با بالاترین دقت به کار گرفته می‌شوند.
دریل نمونه بردار (کرگیر): دریل نمونه بردار (Sampler Drill) که با نام دریل کرگیر نیز شناخته می‌شود، از جمله ابزارهای تخصصی است که دارای مته‌های مخصوص بوده و می‌تواند حفره‌های استوانه‌ای با قطر و عمق دقیق را ایجاد کند. اصلی‌ترین کاربرد دریل‌های نمونه‌بردار در زمین‌شناسی، معدن کاوی، ژئوتکنیک و پروژه‌های عمرانی است که از آن به منظور استخراج نمونه‌های استوانه‌ای از سنگ، خاک و سایر سطوح زیرزمینی استفاده می‌شوند.
دریل چکشی: دریل چکشی (Hammer Drill) به شکلی ساخته و طراحی شده که علاوه بر چرخش مته، به سطح مورد نظر ضربه وارد می‌کند. در واقع در این نوع دریل مکانیزمی وجود دارد که می‌تواند به صورت متوالی به مته ضربه وارد کند؛ این مکانیزم می‌تواند پنوماتیکی (هوای فشرده) یا مکانیکی (چرخ دنده) باشد. مکانیزم این نوع دریل باعث شده که بهترین گزینه برای سوراخکاری در سطوح سخت مانند بتن، سنگ و آجر باشد که در دو نوع معمولی و بادی موجود بوده و مورد استفاده قرار می‌گیرد.
دریل بتن کن: همانطور که از نام این دریل برقی می‌توان حدس زد، ابزاری است که برای تخریب سطوح سخت به کار گرفته می‌شود. این ابزار دارای دو بخش اصلی یعنی موتور و مته است. موتور در دریل بتن کن وظیفه چرخاندن مته و فراهم کردن نیروی لازم برای تخریب و سوراخ‌کاری را بر عهده دارد. برای ساخت مته‌های این نوع دریل از فولاد آلیاژی یا کاربید تنگستن استفاده می‌شود تا بتواند به راحتی سطوح سخت را سوراخ کند. از این نوع دریل پرقدرت به منظور تخریب و ایجاد حفره در سطوح سخت مانند بتن، سنگ، آجر و... استفاده می‌شود.
دریل مگنت یا مغناطیسی: دریل مگنت یا مغناطیسی (Magnetic drill)  یکی از انواع دریل صنعتی است که به یک آهنربای الکتریکی قدرتمند مجهز شده است. کاربرد آهنربا در این نوع دریل چسبیدن به سطوح فلزی است. این قابلیت باعث می‌شود که به راحتی بتوان از آن در زوایای مختلف حتی به صورت عمودی نیز برای سوراخ‌کاری استفاده کرد. اصلی‌تری کاربرد دریل مگنتی ایجاد سوراخ در سطوح فلزی است که به همین دلیل از این نوع دریل به صورت گسترده در صنایع کشتی‌سازی، ساخت و ساز، سکوهای نفتی و تعمیرات خودرو استفاده می‌شود. 
دریل ضربه ای

کاربرد انواع دریل صنعتی چیست؟

انواع دریل‌های صنعتی بر اساس قابلیت‌ها و ویژگی‌هایی که دارند از کاربرد متفاوتی برخوردار هستند. اما به طور کلی از مهم‌ترین کاربردهای آن‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:
سوراخ کردن سطوح مختلف در ساخت و ساز و مهندسی
حفاری در معادن
حفر چاه استخراج در صنایع نفت و گاز
ایجاد سوراخ در سطوح مختلف مانند چوب، فلز و پلاستیک در کارهای تولیدی
ایجاد سوراخ در استخوان در عمل‌های جراحی و صنعت پزشکی
سوراخ‌کاری در ورق‌های فلزی برای ساخت خودرو و قطعات مختلف آن در صنایع خودروسازی
به طور کلی می‌توان گفت که دریل‌های صنعتی یکی از ابزارهای دقیق و مهم به حساب می‌آیند که در صنایع مختلف به کار گرفته می‌شوند. در واقع در هر کارگاه،‌ کارخانه یا محیطی که نیاز به سوراخ‌کاری و ایجاد حفره در سطوح مختلف وجود داشته باشد، از یکی از انواع دریل‌ها استفاده می‌شود. 

بهترین دریل‌های صنعتی در بازار ایران، از چه مارک‌هایی هستند؟

برندهای مختلفی از دریل‌های صنعتی در بازار وجود دارد که هر کدام از نقاط قوت و ضعف منحصر به فردی برخوردار هستند. اعتبار و کیفیت محصولات برند سازنده یکی از مهم‌ترین فاکتورهایی است که در زمان خرید انواع دریل باید مورد توجه قرار بگیرد. به همین دلیل آشنایی و شناخت نسبت به بهترین برندهای دریل صنعتی موجود در بازار برای انتخاب بهترین و با کیفیت‌ترین محصول از اهمیت زیادی برخوردار است. انواع دریل‌های صنعتی موجود در بازار ایران را از نظر برند سازنده می‌توان در دو دسته برندهای خارجی و برندهای داخلی تقسیم‌بندی کرد. بهترین دریل‌های صنعتی در بازار ایران از برندهای ایرانی و خارجی شامل موارد جدول ذیل هستند:
برندهای خارجی: 
بوش (Bosch)
متابو (Metabo)
ماکیتا (Makita)
دیوالت (DeWalt)
برندهای ایرانی:
آروا (Arva)
رونیکس (Ronix)
توسن (Tosan)
کنزاکس (Kenzax)
هیوندای (Hiundai)
ایجاد حفره و به طور کلی سوراخ‌کاری یکی از عملیات‌های مهم در صنایع مختلف به حساب می‌آید. با توجه به حساسیت این عملیات در برخی از صنایع برای ایجاد حفره یا سوراخ‌کاری در سطوح مختلف باید از یک ابزار قدرتمند و در عین حال دقیق استفاده شود. دریل‌های صنعتی ابزار مورد استفاده برای عملیات سوراخ‌کاری هستند که در انواع مختلفی در دسترس قرار دارند. هر کدام از انواع این دریل‌ها دارای قابلیت‌های منحصر به فردی هستند که باعث می‌شود کاربرد آن‌ها در مقایسه با یکدیگر متفاوت باشد. به همین منظور آشنایی و شناخت کافی نسبت به انواع این دریل‌ها و ویژگی‌ها و کاربردهای هر کدام برای انتخاب بهترین گزینه از اهمیت زیادی برخوردار است. 


کد مطلب: 29709

آدرس مطلب :
https://www.mardomefarda.ir/news/29709/انواع-دریل-صنعتی-چیست-کاربردی

مردم فردا
  https://www.mardomefarda.ir