گیر افتادن مهاجران بین مرزهای بلاروس و لهستان به معضلی بزرگ برای کشورها و سازمانهای بین المللی تبدیل شده و توجه رسانهها و فعالان حقوق بشری را برانگیخته است. مهاجران در این منطقه نه راه پیش برای ورود به کشور لهستان دارند و نه راه پس برای بازگشت به خانه.
به گزارش مردم فردا، قدرتهای غربی، بلاروس را متهم میکنند که از مهاجران به عنوان مهره سیاسی برای فشار بر اتحادیه اروپا و کاهش تحریمهای خود استفاده میکند.
لهستان از روز دوشنبه مانع ورود صدها مهاجر غیرقانونی از بلاروس به خاک کشورش شده و نسبت به تشدید اقدام "مسلحانه" در منطقه مرزی با بلاروس هشدار داده است.خبرگزاری فرانسه در گزارشی به وضعیت شرایط مرزی مهاجران غیرقانونی در مزرهای بلاروس- لهستان پرداخته؛ و همزمان با کاهش دمای هوا در این منطقه، از سختگیری دو کشور همسایه بلاروس و لهستان و فشار آنها بر مهاجران غیرقانونی در مرزهای دو کشور میگوید.
در جدیدترین تحولات مرزی بلاروس و لهستان بر سر مهاجران، واشنگتن و بروکسل خواهان توقف اقدامات مینسک علیه مهاجران هستند. آنها اقدامات بلاروس علیه مهاجران را هجوم سازمان یافته توصیف میکنند.
"ناتو" (سازمان پیمان آتلانتیک شمالی) روز گذشته به مینسک تاخت و دولت بلاروس را متهم کرد که از مهاجران به عنوان مهرههای سیاسی استفاده میکند. اتحادیه اروپا نیز خواستار تحریمهای جدید علیه بلاروس شد.
قدرتهای غربی بلاروس را متهم میکنند که از مهاجران به عنوان مهره سیاسی استفاده میکند/ عکس: خبرگزاری فرانسه
بروکسل میگوید، "الکساندر لوکاشنکو" رئیس جمهور بلاروس به تلافی تحریمهای کنونی اتحادیه اروپا، جریان ساختگی مهاجران به سمت کشورهای همسایه مانند لهستان را ایجاد کرده است. اتحادیه اروپا به دلیل سابقه بد حقوق بشری بلاروس این کشور را تحریم کرده است.
لهستان، یکی از اعضای اتحادیه اروپا و ناتو در سال های گذشته به خاطر اقدامات و سیاستهای این کشور در واکنش به مهاجرت مورد انتقادات شدید قرار گرفته است.
وزارت دفاع لهستان در توییتی نوشت: "نیروهای وزارت کشور و سربازان موفق شدند اولین تلاش های جمعی برای عبور از مرزها را مهار کنند".
مهاجران در منطقه مرزی "کوزنیکا" کمپ ایجاد کرده اند. آنها دائما توسط نیروها و سرویسهای امنیتی بلاروس تحت مراقبت هستند.
مرزبانان لهستانی با انتشار ویدئویی در توییتر تلاش مهاجران برای بریدن سیمهای خاردار یا شکستن حصار مرزی را به نمایش گذاشتند.
لهستان اعلام کرد که تلاش صدها مهاجر برای ورود غیرقانونی از منطقه مرزی با بلاروس را دفع کرده است/ عکس: خبرگزاری فرانسه
بسیاری از مهاجرانی که به دنبال ورود به لهستان هستند، ناامیدانه از کشورهای درگیر جنگ و فقر در خاورمیانه گریختهاند.
آنها میگویند در منطقه مرزی بلاروس- لهستان انگار بین دو صخره گیر کردهاند؛ طرف بلاروسی اجازه بازگشت به مینسک و کشورشان را نمیدهد و لهستان اجازه عبور و پناهندگی را.
محکومیتهای بین المللی
یورو نیوز نوشت: پناهجویان تلاش میکنند تا با عبور از حصارهای مرزی در منطقه کوزنیکا، از بلاروس خارج شوند و راه خود را به سوی غرب اروپا ادامه دهند. سربازان ارتش لهستان با اسپری گاز اشکآور تلاش میکنند پناهجویان را متفرق کنند.
"پیوتر مولر" سخنگوی دولت لهستان به خبرنگاران گفت که 3 تا 4 هزار مهاجر (غیرقانونی) در نزدیکی مرزهای این کشور جمع شدهاند.
وی افزود: "شاید در آینده نزدیک چنین اقداماتی در مرزهای لهستان با دفاع مسلحانه تکرار شود".
کودکان و زنان اکثریت ساکنان چادرهای مهاجران را در منطقه مرزی بلاروس- لهستان تشکیل میدهند/ عکس: خبرگزاری فرانسه
مولر "افراد مرتبط با سرویسهای ویژه بلاروس" را مسبب سازماندهی مهاجران در منطقه مرزی بلاروس- لهستان دانست.
ناتو نیز بلاروس را به استفاده از مهاجران برای اعمال فشار بر اتحادیه اروپا متهم کرد و این اقدامات را "غیر قابل قبول" خواند و از تشدید تنش در ناحیه ابراز نگرانی کرد.
"اورزولا فون در لاین" رئیس کمیسیون اروپا در بیانیه روز دوشنبه خود از کشورهای عضو اتحادیه اروپا خواست تا تحریمهای جدید علیه بلاروس اعمال کنند.
مهاجران میگویند توسط مقامات دو کشور و به اجبار میان مرزها جابهجا میشوند/ عکس: خبرگزاری فرانسه
او در بیانیهای گفت: استفاده از مهاجران برای مقاصد سیاسی غیر قابل قبول است. وی افزود: "بروکسل تحریم "ایرلاینهای کشور ثالث" که مهاجران را به بلاروس آودهاند، بررسی میکند".
براساس بسیاری از گزارشها مینسک، ویزاهای ویژهای را صادر کرده که به مهاجران به ویژه از عراق و دیگر کشورهای خاور میانه امکان میدهد، به بلاروس پرواز کنند.
آلمان بین سالهای 2016- 2015 حدود یک میلیون پناهجو را پذیرفت. از آن زمان تا کنون احساسات ضد مهاجرتی در این کشور افزایش یافته است. آلمان از اتحادیه اروپا خواسته تا برای کمک به توقف جریان مهاجرت از بلاروس "اقدام کند".
"هورست زیهوفر" وزیر کشور (داخلی) آلمان به روزنامه "بیلد" گفت: "لهستان یا آلمان نمیتوانند به تنهایی از پس مهاجران برآیند".
وزیر کشور لهستان گفت ورشو پلیس و سربازان بیشتری را به منطقه مرزی با بلاروس اعزام کرده است/ عکس: خبرگزای فرانسه
او افزود: باید به دولت لهستان کمک کنیم تا مرزهای خارجی خود را حفظ کند. "این کار در واقع وظیفه کمیسیون اروپاست. من اکنون از آنها میخواهم که در این مورد اقدام کنند".
وزیر امور خارجه آمریکا از بلاروس خواست تا "فورا کمپینهای خود برای سازماندهی و اجبار جریانهای غیر قانونی مهاجران از مرزهای خود به اروپا را متوقف کند".
مرگ و میر مهاجران در مرزهای بلاروس
"آنتون بیچکوفسکی" یکی از مقامات مرزی بلاروس به خبرگزاری "بلتا نیوز" این کشور گفت: "همه این افراد مهاجر مانند زنان و کودکان تهدیدی برای امنیت نیستند و رفتار تهاجمی از خود نشان نمی دهند".
به گزارش روزنامه لهستانی "گازتا ویبورچا" لهستان حداقل 10 مهاجر در منطقه مرزی جان خود را از دست دادهاند/ عکس: خبرگزاری فرانسه
در گزارش این روزنامه میخوانیم:
"به گفته پناهجویان آنها در گروه بزرگی دور همه جمع شده اند تا از اخراج اجباری توسط لهستان جلوگیری و توجه جامعه جهانی را به عدم رعایت حقوق بشر در لهستان را جلب کنند".
لهستان هزاران سرباز را به منطقه مرزی اعزام کرده و در سکوت رسانهای وضعیت اضطراری اعلام کرده است.
این کشور در منطقه مرزی با بلاروس حصار سیم خاردار و دیوار کشیده و این موضوع را تائید می کند.
به گزارش روزنامه لهستانی "گازتا ویبورچا" لهستان حداقل 10 مهاجر در منطقه مرزی این کشور و بلاروس جان خود را از دست دادهاند. 7 نفر آنها در سمت مرزهای لهستان جان باختهاند. رویترز در این باره نوشت: هوا در منطقه مرزی بلاروس- لهستان بسیار سرد شده است و امکانات زیادی برای مهاجران وجود ندارد.
کلیپهای ویدئویی صدها مهاجر که در روستای کوزنیکا ماندهاند، از تلاش مهاجران برای حرکت به مرز و از بین بردن حصارها با بیل و ابزار حکایت دارد.
سخنگوی سرویس ویژه لهستان میگوید برآوردها نشان میدهد حدود 12 هزار مهاجر در بلاروس هستند.
مهاجران در نزدیکی یک حصارسیم خاردار برای عبور از منطقه مرزی "گرودنو" بلاروس تلاش میکنند/ عکس: بلتا- رویترز