به گزارش مردم فردا،بانک مرکزی که طی چند سال اخیر در مواجهه با رمزارزها عملکرد منفی داشته، با هدف مقابله با رمزارزها، اقدام به ایجاد چنین واحد پولی کرده است. کارکرد رمزریال به این صورت است که افراد اسکناس خود را به بانک تحویل داده و در عوض رمزریال دریافت میکنند. رمزریال که مثل تمام رمزارزهای دیجیتال وجود خارجی ندارد و تنها در شبکه مجازی قابل استفاده است، تنها قابلیت استفاده در داخل کشور را دارد.
اوایل پاییز سال گذشته مسئولان خبر از راه اندازی رمزارز ملی بر پایه ریال داده بودند و اعلام شده بود که رمزریال ازجمله موارد مهمی است که در دستور کار بانک مرکزی قرار گرفته است. حالا علی صالح آبادی، رئیس کل بانک مرکزی میگوید بررسی های لازم در این خصوص در حال انجام است و قرار است با تکمیل زیرساختهای لازم، پروژه رمزریال از شهریورماه پس از آزمایش در یک یا چند شهر، در کل کشور عملیاتی شود.
صالح آبادی درباره رمزریال گفت: «رمزریال به جای همین اسکناسی که مردم در دست دارند، خواهد بود و فرد به جای اینکه اسکناس داشته باشد رمزریال دارد؛ به آن مفهوم جهانی (رمزارز) نخواهد بود و ریالهای اسکناس جای خود را به رمزریال میدهند.»
رمزریال چیست؟
رمزریال یا رمزپول ایرانی (CBDC) شکل دیگری از اسکناس است که به صورت کاملا دیجیتال در اختیار افراد قرار خواهد گرفت. در رمزریال اصل پول به صورت الکترونیکی منتقل میشود و نیاز به تسویه بین بانکی نیست. همچنین به واسطه تراکنش های رمزریال، کسبه بلافاصله قادر به دریافت وجه خود هستند و پرداخت برای عموم مردم نیز به صورت آنی انجام خواهد شد.
البته کارت های نقدی یا اعتباری که بسیاری از ما برای خریدهای روزانه یا جابهجایی های مالی از آنها استفاده میکنیم نیز به نوعی پول دیجیتال هستند، اما صدور این کارت ها همواره از سوی بانک های تجاری و بر پایه اعتبار الکترونیکی که بانک مرکزی به آنها میداد انجام میشد. اما رمزریال برای نخستین بار این امکان را میدهد که به طور مستقیم در نهادی امن تر، یعنی خود بانک مرکزی، حساب افتتاح کرده و در ازای واریزی و سپرده ریالی، ارز دیجیتال دریافت کنیم.
این پول ناشناس است اما به معنی غیرقابل رهگیری بودن تراکنش ها نیست. به نظر میرسد پرداختهای خرد تا سقف معینی ناشناس میماند و اگر پرداختها از سطح معین بالاتر باشد کاربر باید احراز هویت انجام دهد.
رمزریال چه ویژگی هایی دارد؟
از ویژگی های این ابزار جدید مالی میتوان به سرعت بالاتر در عملیات پرداخت، امنیت بالاتر و فراهم شدن فضایی نوین برای توسعه تجارت الکترونیک اشاره کرد.
طراحی رمزریال به گونه ای است که میتواند نقل و انتقالات وجوه را به طور دقیق بررسی کرده و درصورت سرقت اطلاعات و یا هک شدن موبایل، سارقان را ردیابی کند، از این رو از امنیت بالایی برخوردار خواهد بود.
استفاده از این رمزارز که قیمت آن تفاوت اندکی با پول رسمی کشور دارد ساده است و اگر به تازگی وارد عرصه ارزهای دیجیتال شده باشید احتمالا با مشکل مواجه نخواهید شد. از طرفی همانطور که رئیس کل بانک مرکزی اعلام کرد، قبل از اجرایی شدن این طرح حتما آموزشها و اطلاعرسانیهای کافی انجام میشود تا مردم با سازوکار آن آشنا شده و در جریان ماجرا قرار بگیرند.
راه اندازی ارز دیجیتال ایرانی میتواند منجر به افزایش اعتبار و ارزش پول داخلی شود که اکنون در مقایسه با سایر ارزشهای پولی در جایگاه پایینتری قرار دارد.
تفاوت رمزریال با ارزهای دیجیتال جهانی
رمزریال مثل سایر ارزهای دیجیتال جهانی قابل استخراج نیست و نمیتوان روی آن سرمایه گذاری کرد.
برای خرید ارزهای دیجیتال جهانی نیاز به واسط وجود ندارد، اما برای تهیه رمزریال نیاز به اشخاص حقیقی و حقوقی دارید.
رمزریال به علت وجود مشکلات متعدد در سیستم اقتصادی کشور، از ثبات بسیاری کمی برخوردار است.
در رمزریال واسطه وجود ندارد و در صورت ورشکسته شدن احتمالی بانک، بلایی سر پولتان نمیآید. اما فراموش نکنید که این تازه اول راه رمزریال است و ارز دیجیتال ایرانی هنوز تست و بررسی نشده است.
کدام کشورها تاکنون ارز دیجیتال ملی راه اندازی کردهاند؟
در مجموع حدود ۸۶ درصد از بانک های مرکزی سرتاسر جهان در حال بررسی پروژه ارز دیجیتال ملی هستند، اما تا کنون تنها کشورهایی نظیر نیجریه و باهاماس آن را واقعا راهاندازی کردهاند. همچنین این پروژه در کشورهایی مانند روسیه، چین، امارات متحده عربی، تایلند، مالزی، سنگاپور و آفریقای جنوبی در مرحله آزمایش است اما میتوان گفت پروژه راه اندازی ارز دیجیتال ملی تاکنون در هیچ کشوری با موفقیت روبهرو نبوده است.