به گزارش مردم فردا،سفر جوزپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به ایران در راستای تلاش های جاری برای بازگرداندن برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) به اجرای کامل انجام شد و او توانست موافقت تهران برای از سرگیری گفتگوهای برجامی را در قالبی جدید به دست آورد. برخی کارشناسان معتقدند «این مذاکرات قبل از سفر بایدن به منطقه به نتیجه خواهد رسید».
امیرعلی ابوالفتح در گفتگو با نامه نیوز درباره از سرگیری مذاکرات برجامی و نتیجه بخشی آن پیش از سفر بایدن به منطقه گفت: مذاکرات برجامی ارتباطی با سفر بایدن به منطقه ندارد چون طرف آمریکایی هم باید اراده این را داشته باشد که مذاکره ای را برای حصول توافق انجام دهد.
وی با بیان اینکه سفر بایدن خیلی بر مذاکرات موثر نیست، افزود: نمی توان این دو موضوع را به هم ارتباط داد و گفت «چون بایدن به منطقه می آید توافق حاصل می شود» یا «چون بایدن به منطقه می آید توافق حاصل نمی شود». این دو موضوع موازی است. اینکه می خواهند مذاکرات را در یکی از کشورهای حاشیه خلیج فارس برگزار کنند، شاید به این دلیل باشد که دیگر در قالب 1+4 نیست یعنی نمایندگان روسیه، چین، آلمان، فرانسه و انگلیس حضور ندارند و آقایان بورل و مورا نقش هماهنگ کننده را بین هیأتهای ایرانی و آمریکایی ایفا خواهند کرد.
این تحلیلگر مسائل بین الملل درباره مدت زمان مذاکرات، اظهار کرد: پیش بینی آینده خیلی دشوار است اما به شخصه خیلی خوشبین نیستم چون فارغ از سفر بایدن، اگر قرار به توافق باشد، مذاکرات نیازمند شرایط دیگری است. گرچه آقای بورل به تهران آمد و صحبت های امیدوار کننده را مطرح کرد ولی معتقدم راه حل مشکل در تهران نیست.
وی ادامه داد: قرار نیست کسی به تهران بیاید و ایرانی ها را نسبت به یک کاری قانع کند. تحریم ها توسط ایالات متحده آمریکا اعمال شده و توسط ایالات متحده آمریکا نیز باید برداشته شود. قطعا ایران خوشحال می شود در همین لحظه لغو تحریم ها صورت گیرد چون ایران طرفدار ادامه تحریم نیست.
ابوالفتح یادآور شد: حتی آن گروهی که اصطلاحا برخی رسانه ها به آنها می گویند «کاسبان تحریم» هم می دانند اگر تحریم ها برداشته شود، کسب و کارشان در قالب های دیگر تجاری ادامه خواهد یافت بنابراین راه حل مشکل در تهران نیست بلکه باید آن را در واشنگتن جستجو کرد. آقای بایدن باید یک فرمان اجرایی صادر کند که این کار را انجام نمی دهد. کنگره آمریکا باید قوانینش را تغییر دهد که تغییر نمی دهد.
وی افزود: آمریکایی ها نه تنها تحریم ها را لغو نمی کنند بلکه هر روز تحریم روی تحریم می گذارند و اشخاص و نهادها را به طور دوباره و سه باره تحریم می کنند. در چنین شرایطی آقای بورل برای شکستن واقعی بن بست مذاکرات باید به واشنگتن برود و با کاخ سفید و کنگره مذاکره کند.
این تحلیلگر مسائل بین الملل بیان کرد: آمریکا باید پاسخ دهد اگر در دولت بعدی جمهوری خواهان سرکار بیایند چه اتفاقی می افتد؟ آیا وضعیت به دوره ترامپ برخواهد گشت؟ از آنجاکه فضا در واشنگتن هنوز تغییر محسوسی برای توافق با تهران نکرده است، خیلی به نتیجه بخش بودن مذاکرات خوشبین نیستم اما از سرگیری مذاکرات نوعی گام به جلو است و باید منتظر ماند و صبر کرد مذاکرات تا قدم به قدم پیش رود.