به گزارش
مردم فردا،وبگاه وزارت امور خارجه آلمان نوشت: آنالنا بِربوک، وزیر امور خارجه این کشور در مجمع عمومی سازمان ملل، طی دهمین کنفرانس بازبینی پیمان عدم اشاعه هستهای در نیویورک در بخشی از سخنرانیاش به مسئله هستهای ایران پرداخت و مدعی شد: ایران هیچ توجیهی برای بسیاری از فعالیتهای هستهایاش ندارد. به طور مثال، هیچ کشور غیرهستهای نیازی ندارد که تا سطح ۶۰ درصد غنیسازی اورانیوم انجام دهد. اظهارات اخیر تهران عمیقا نگرانکننده هستند.
او با درخواست از ایران برای پذیرفتن بسته پیشنهادی اتحادیه اروپا برای احیای توافق هستهای، گفت: توافق منصفانهای روی میز است. تا وقتی فرصت هست باید از آن استفاده کنیم.
ادعای بربوک در حالی مطرح میشود که محمد اسلامی، رییس سازمان انرژی اتمی ایران اخیرا در گفتوگو با ایسنا در واکنش به اظهارات اخیر رافائل گروسی مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی مبنی بر اینکه «کشوری که اهداف نظامی ندارد، غنی سازی ۶۰ درصد نمیکند»، اظهار کرد: در غنی سازی ۶۰ درصد اهداف جمهوری اسلامی ایران مکتوب است و ما با نظارت خود آژانس غنی سازی ۶۰ را آغاز کردیم.
وی با تاکید بر اینکه برای پیشبرد اهداف و برنامههایمان مطابق پادمان عمل میکنیم، خاطر نشان کرد: در گذشته همه این رآکتورها حتی رآکتورهای تحقیقاتی غنیسازی ۹۰ درصد داشتند؛ اگر که آنها باطل بوده، بقیهاش هم باطل است.
رئیس سازمان انرژی اتمی تاکید کرد: هر کشوری برنامههای خودش را دارد ولی چارچوب و ضوابط آژانس بینالمللی انرژی اتمی بر آن حاکم است.
اسلامی همچنین در حاشیه بازدید از نمایشگاه همافزایی مدیریت ایران، با تاکید بر اینکه اساس پذیرش برجام[توافق هستهای] توسط جمهوری اسلامی، رفع اتهام و اعتمادسازی بوده است، گفت: جمهوری اسلامی آن زمان پذیرش کرد که فعالیتهای غنیسازی را در محدود سازد و ظرفیت و سرعت خود را کاهش دهد تا اعتمادسازی اتفاق بیفتد اما آنها پایبند نبودند.
اسلامی تصریح کرد: وقتی که نظارت تشدید شده را پذیرفتیم برای رفع اتهام بوده است، آن دوربینها برای رفع این اتهام بوده است اما اگر قرار است آن اتهامها پابرجا بماند دلیلی ندارد که دوربینها به جای بماند. این دوربینها به دست خود آژانس جمع شده است.
وی یادآور شد: جمهوری اسلامی هیچ زمانی پنهانکاری نداشته است. ما هیچ زمانی غنیسازی خارج از چارچوب و بدون هماهنگی با آژانس نداشتهایم. ایجاد ظرفیت آب سنگین و همه زیرساختهای صنایع اتمی ما با هماهنگی آژانس بوده و تحت نظارت آژانس بوده و الان هم هست. اما این دوربینهای به اصطلاح برجامی، به توافق برجام مربوط است اگر به توافق برگرشتند همانطور که در برجام با شرح و بسطی، PMD را بستند، دوباره همان کار را بکنند و ما وقتی اطمینان حاصل کردیم که دیگر نمیخواهند شیطنتی در آن انجام دهند، ما هم تصمیمگیری میکنیم.
علاوه بر این، حسین امیرعبداللهیان، وزیر امورخارجه ایران نیز به تازگی درباره آخرین وضعیت مذاکرات برجام، اظهار کرد: در ۴ ماه گذشته تبادل پیامهایی را از طریق نماینده اتحادیه اروپا با طرف آمریکایی در موضوع لغو تحریمها داشتهایم و اکنون به نقطهای رسیدهایم که "بورل" از مجموعه دیدگاههای طرفهای مختلف مذاکرات، پیشنویسی تهیه کرده و به عنوان پیشنهاد هماهنگ کننده اتحادیه اروپا به همه طرفها ارائه داده و پایتختها در حال بررسی این پیشنهاد هستند.
وزیر امور خارجه کشورمان ادامه داد: چارچوب مذاکرات، خطوط قرمز و هدفی که در مذاکرات دنبال میکنیم، روشن است و بعد از اینکه دیدگاهها، مورد بررسی کارشناسی قرار گرفت، آمادگی خود را اعلام کردهایم تا در زمان تعیین شده، هیاتهای ایران، ۱+۴ و آمریکا به طور غیرمستقیم در وین بتوانند راجع به جزئیات بیشتر، گفتوگوهای خود را برای پیگیری نتایج هرگونه توافقی دنبال کنند.
امیرعبداللهیان گفت: وزارت امور خارجه به عنوان مسئول مذاکره، با حساسیت و دقتنظر برای احقاق حقوق ملت ایران، مذاکرات را دنبال میکند و برای ما مهم است که خطوط قرمز ما در توافقی که پیش رو خواهد بود، به طور کامل مورد توجه قرار گیرد.
وزیر امور خارجه در گفت وگو با خبرگزاری خانه ملت تصریح کرد: مایلم تاکید کنم ما برای رسیدن به یک توافق قوی، خوب و پایدار، جدی هستیم و اگر طرف آمریکایی واقعبینانه برخورد کند و انعطاف لازم را در مذاکرات احتمالی پیش رو داشته باشد، دست یافتن به توافق دور از دسترس نخواهد بود.