به نقل از شبکه خبری فرانس ۲۴، این همه پرسی در حالی قرار است در این منطقه واقع در اقیانوس آرام برگزار شود که درخواستهایی برای توقف آن به دلیل کرونا مطرح شده است.
این سرزمین واقع در ۲۰۰۰ کیلومتری شرق استرالیا بر اساس توافق ۱۹۸۸ با هدف کاهش تنش در این جزیره سه بار اجازه برگزاری همهپرسی استقلال داشته است.
از ۱۸۵ هزار رای دهنده در کالدونیای جدید در این همهپرسی پرسیده میشود که "آیا می خواهند برای به دست آوردن حق حاکمیت کامل و استقلال از فرانسه رای دهند یا خیر؟"
این رای گیری در میانه افزایش تنشها در روابط میان پاریس و متحدانش در منطقه برگزار میشود.
فرانسه خود را قدرت اصلی و بزرگ در منطقه هند-پاسیفیک میداند و آن را مدیون قلمروی فرامرزی خود نظیر کالدونیای جدید میداند.
استرالیا، دولت فرانسه را در سپتامبر سال جاری میلادی و با لغو قرارداد ساخت زیردریایی و در نهایت پیوستن به پیمان "آکوس" با آمریکا و انگلیس عصبانی کرد.
یکی از مواردی که در همهپرسی استقلال کالدونیای جدید وجود دارد این است که همزمان با رشد فزاینده چین در منطقه این روند همهپرسی و جدایی از فرانسه میتواند فرصتی برای پیشرفت پکن باشد که بخشی از آن به واسطه تمایل برای دستیابی به صنعت معدن در منطقه است.
چین در حال حاضر بزرگترین مشتری صادرات فلزات به ویژه نیکل کالدونیای جدید است.
یک تحلیلگر روابط بینالملل در امور پاسیفیک گفت: اگر تدابیر حفاظتی فرانسه ناپدید شود، همه عناصر برای چین به منظور استقرار دائمی خود در کالدونیای جدید آماده خواهند شد.
وی ادامه داد: دیگر کشورها در منطقه ملانزی شامل فیجی، واناتوآ، جزایر سلیمان و پاپوآی گینه نو هم به اقمار چین تبدیل شدهاند. تنها چیزی که چین اکنون برای تکمیل گردنبند مروارید خود در نزدیکی استرالیا نیاز دارد، کالدونیای جدید است.
حامیان استقلال رایگیری روز یکشنبه را یابکوت کرد و میگویند این روند تا سپتامبر ادامه یابد چرا که به دلیل پاندمی کرونا برگزاری یک رای گیری عادلانه امکان ندارد.
۲۷ هزار نفر ساکن کالدونیای جدید تا حد زیادی در طول مرحله اول همهگیری جهانی از ابتلا به کووید در امان بودند، اما از زمان شیوع نوع دلتا در ماههای اخیر، نزدیک به ۳۰۰ مورد مرگ ناشی از کووید گزارش شده است.
دولت فرانسه این درخواست را رد کرده و گفته که شیوع ویروس کاهش داشته است.
جنبش طرفدار استقلال همچنان تهدید کرده است که نتیجه همهپرسی را به رسمیت نمی شناسد و متعهد شده که از سازمان ملل برای لغو آن درخواست کند.
سباستین لکورنو، وزیر فرانسه در امور قلمروهای فرامرزی گفت، اگرچه امتناع از رای دادن یک حق دموکراتیک تلقی میشود، اما بایکوت هیچ تفاوتی در اعتبار قانونی همهپرسی نخواهد داشت.
دراین میان جنبش طرفدار فرانسه از حامیان خود خواسته تا در این همهپرسی شرکت کنند، چرا که این بیم وجود دارد بایکوت از سوی احزاب طرفدار استقلال باعث شود که آنها در خانه بمانند.
"تیری سانتا"، رئیس حزب محافظه کار " Rassemblement-L" در نامهای برای رایدهندگان نوشت: مهم است که بسیج حامیان مخالف استقلال قاطع بماند تا نشان دهند که اکثریت دارند و در نیت خود برای باقی ماندن کالدونیای جدید به عنوان بخشی از جمهوری فرانسه ثابت قدم هستند.
در ژوئن سال جاری میلادی، احزاب مختلف سیاسی با دولت فرانسه توافق کردند که همهپرسی روز یکشنبه هر نتیجهای که داشته باشد باید به دورهای از ثبات و همگرایی منجر شود و پس از آن یک همهپرسی جدید تا ژوئن ۲۰۲۳ برگزار شود که در مورد این روند تصمیم گیری میکند که مردم کالدونیای جدید میخواهند از آن پیروی کنند یا خیر.
طرف حامی پاریس در رفراندوم ۲۰۱۸ با ۵۶.۷ درصد آرا پیروز شد اما این میزان در انتخابات ۲۰۲۰به ۵۳.۳ درصد کاهش داشت.
مجمعالجزایر کالدونیای جدید از ۱۸۵۳ جزئی از قلمروی فرانسه است.