به گزارش
مردم فردا،به گزارش اکوایران، مرکز آمار ایران در گزارش تورم دهکی دیماه، جزئیات فشار افزایش قیمتها در سبد مصرفی دهکهای مختلف را منتشر کرد. بر این اساس، آمارهای ثبتشده نشان میدهد در اولین ماه زمستانی کشور بیشترین فشار تورم ماهانه قیمتها بر اساس شاخص کل، بر دوش ثروتمندان بوده است.
در دادههای مرکز آمار مشاهده میشود تورم ماهانه دهکهای پردرآمد از کمدرآمدها سبقت گرفته است. بر اساس این گزارش، تورم ماهانه برای دهک دهم (10 درصد ثروتمندتر جامعه) ۶.۹ درصد بوده است. اما برای دهکهای پایینتر این رقم به مرور کمتر شده تا آنجا که برای دهک اول، تورم ماهانه ۳.۲ درصد بوده است.
از آنجا که در سبد مصرفی دهکهای ثروتمند جامعه، کالاهای غیرخوراکی و خدمات اهمیت بیشتری نسبت به خوراکیها و آشامیدنیها دارد، افزایش تورم در بخش کالاهای غیرخوراکی و خدمات بویژه در گروه حمل و نقل (متاثر از افزایش قیمت خودرو)، فشار بیشتری را بر این گروه وارد کرده است.
به بیان دیگر، هر زمان که تورم بیشتر از سمت خوراکیها باشد، گروههای کمدرآمد فشار تورمی بیشتری را تجربه میکنند و هر زمان که تورم از سمت اقلام غیرخوراکی تاثیر بیشتری بپذیرد، تورم در دهکهای ثروتمند بالاتر خواهد بود.
بیشترین سهم تورمی در گروههای پردرآمد
بر اساس گزارش منتشر شده توسط مرکز آمار، سهم «حملونقل» از تورم دیماه برای دهکهای نهم و دهم به ترتیب 2.07 و 3.97 بوده است که گفته میشود عمدتا به دلیل افزایش بهای خودرو در ماه گذشته است. مسکن نیز با سهم 0.54 و 0.55 درصدی در تورم دهکهای نهم و دهم جامعه، در مرتبه دوم قرار گرفته است.
اگرچه گروه حمل و نقل سهم قابل توجهی در تورم دهکهای ثروتمند جامعه داشته، اما این افزایش قیمت هنوز به دهکهای پایینتر سرایت نکرده است.
سهمهای مهم تورمی در گروههای کمدرآمدتر
از آنجا که خوراکی سهم بیشتری از هزینههای اشخاص کمدرآمد جامعه را تشکیل میدهد، طبعا انتظار رشد قیمتها از این مسیر در دهکهای نخست بیشتر خواهد بود.
در همین رابطه در دهکهای اول تا ششم، خوراکیها و آشامیدنیها نقش پررنگتری در افزایش تورم داشتهاند و از این بین، بیشترین سهم رشد تورم تا دهک ششم مربوط به سبزیجات بوده است.
به طور جزئیتر مشاهده میشود در فقیرترین دهک جامعه، یعنی دهک اول، نان و سبزیجات بیشترین سهم افزایش را در تورم ماهانه داشته است.
بعد از آن، از دهکهای دوم تا ششم، پس از سبزیجات، مسکن و گوشت تقریبا به وزنههای رشد قیمت در سبد مصرفی این طبقه تبدیل شدهاند.
بدین ترتیب مشاهده میشود هریک از این گروهها از مسیر مصرفی همان گروه، رشد قیمت قابل توجهی را تجربه کرده است؛ کمدرآمدها در نان و سبزی و پردرآمدها در خودرو و مسکن. البته به علت رشد نرخ دلار و افزایش قیمتها درسبد کالاهای بادوام، میتوان گفت رشد بیشتری در دهکهای بالایی جامعه بوده است.