تاریخ انتشار :دوشنبه ۲۹ آذر ۱۴۰۰ ساعت ۱۰:۴۰
جالب است ۰
جنجال قرعه‌کشی لیگ قهرمانان اروپای امسال، اولین مورد از چنین جنجال‌هایی در قرعه‌کشی‌ها نبوده است.
آیا قرعه‌کشی‌های فوتبال سالم برگزار می‌شوند؟
به گزارش مردم فردا،اتفاقی که در قرعه‌کشی لیگ قهرمانان اروپا امسال افتاد و باعث تکرار قرعه‌کشی به فاصله چند ساعت شد، جدیدترین مورد از اتفاقات عجیبی بود که در جریان قرعه‌کشی‌های فوتبالی رخ می‌دهد.
در این قرعه‌کشی که آندری آرشاوین ستاره سابق روسیه و مایکل هسلشوارت مسئول برگزاری مسابقات حضور داشتند، ابتدا منچستریونایتد با ویاررئال برخورد کرد و چون این دو تیم در مرحله گروهی در یک گروه قرار داشتند دوباره آرشاوین توپ دیگری را از گلدان حاوی توپ یا گوی‌ها بیرون آورد که در این لحظه ظاهرا اختلالی رخ داده بود که باعث شد منچستریونایتد از بین رقبای احتمالی اتلتیکومادرید حذف شود و اتلتی در نهایت با بایرن مونیخ برخورد کند. این موضوع با اعتراض مسئولان تیم‌ها و به ویژه اتلتیکو روبه‌رو شد و فیفا یک اشکال فنی در سیستم را دلیل این ماجرا عنوان کرد و در نتیجه حکم به تکرار قرعه‌کشی داد.
این برای اولین بار نبود که قرعه‌کشی‌ها باعث ایجاد جنجال و به وجود آمدن شک و تردیدهایی می‌شود.
از همان روزهای اول
این نوع از جنجال‌ها برای اولین بار در سال ۱۹۵۵ که جام باشگاه‌های اروپا راه‌اندازی شد، به وجود آمد یعنی از همان اولین روزهای ایجاد جام، جنجال قرعه‌کشی هم وجود داشت. در سال‌های اول تی‌ها به صورت حذفی به یکدیگر برخورد می‌کردند و این موضوع باعث می‌شد بسیاری از تیم‌های بزرگ در همان دور اول با هم برخورد کرده و حذف شوند. در نتیجه مسئولان برگزار کننده مسابقات برای اینکه جذابیت رقابت‌ها از بین نرود مجبور به چاره‌اندیشی شدند و گفته می‌شد که با دستکاری در قرعه‌کشی‌ها از برخورد تیم‌های بزرگ در مراحل اولیه تا جایی که می‌شد جلوگیری می‌کردند.
جنجال بلاتر
همیشه تردیدها و جنجالها و تهمت‌ها در مورد قرعه‌کشی‌ها وجود داشته اما شاید هیچکدام مثل ۵ سال قبل نبوده که سپ بلاتر رئیس سابق فیفا به طور مستقیم یوفا را مورد حمله قرار داد. حرف‌های او به عنوان رئیس سابق فیفا که از سال ۱۹۹۸ تا ۲۰۱۵ این سمت را در اختیار داشت باعث ایجاد حواشی فراوانی شد: «من هرگز توپ‌های مخصوص قرعه‌کشی را لمس نکرده‌ام اما دیگران این کار را کرده‌اند. البته که می‌توان روی این توپ‌ها علائمی را قرار داد، مثل گرم و سرد کردن آن‌ها. این از نظر فنی امکانپذیر است. چنین چیزهایی در فیفا وجود ندارد اما من شاهد بوده‌ام که در قرعه‌کشی‌هایی در رقابت‌های اروپایی زیر نظر یوفا چنین اتفاقاتی افتاده است.» بلاتر این حرف‌ها را در یک مصاحبه زد و یوفا هم با انتشار بیانیه‌ای چنین موضوعی را تکذیب کرد.
توپ‌های لرزان
حرارت داشتن توپ‌های داخل کاسه یا گلدانی که اسامی تیم‌ها در آن قرار دارد نوعی دستکاری سیستمی به حساب می‌آید که اثبات کردن آن سخت است و آزمایش کردن آن نیز همینطور. اما احمد چاکر داور سابق ترکیه در ساال ۲۰۱۳ فرضیه‌ای دیگر را در این زمینه مطرح کرد، او گفت بعضی از توپ‌ها دارای حالت ویبره یا لرزان هستند که توسط قطعه‌ای فلزی در ان، چنین سیستمی به کار گرفته شده است. این داور در یک برنامه تلویزیونی در ترکیه این موضوع را نشان داد و به همین روش دقیقاً قرعه‌ای که در رقابت‌های آن سال خارج شده بود را شبیه‌سازی کرد. طبق گفته چاکر، تمایل یوفا بیش از هر چیزی برای جلوگیری از رویارویی تیم‌های یک کشور بود. بازبینی صحنه‌ها حتی نشان می‌داد که نوعی کابل به کف گلدان حاوی توپ‌ها متصل بوده و یک وسیله عجیب اهرم مانند نیز در دستان جانی اینفانتینو دبیر کل آن زمان یوفا قرار داشته است.
ماجرای روبرتو کارلوس
اتفاقی که در مورد روبرتو کارلوس در سال ۲۰۱۶ افتاد نیز در فوتبال جهان مشهور شد. ستاره سابق رئال مادرید در شرایطی که در حال صحبت با مجری برنامه بود توپی را که اول برداشته بود با توپ دیگری عوض کرد. توضیح برگزارکنندگان این بود که ستاره برزیلی در حال امتحان کردن روش قرعه‌کشی بوده است. در آن ماجرا چون اسم تیمی مشخص نشد، در نتیجه شکایتی هم مثل امسال انجام نشد اما در شبکه‌های اجتماعی جنجال‌های زیادی در این مورد به وجود آمد و قرعه‌کشی یوفا زیر سؤال رفت.
بلیت‌های رم
در آوریل ۲۰۱۸، باشگاه رم، لینک خرید بلیتهای مرحله نیمه‌نهایی را در حالی که هنوز قرعه‌کشی این مرحله انجام نشده بود، در سایت خود قرار داد و اسم لیورپول به عنوان حریف رم در این بلیت‌ها نوشته شده بود. این لینک و تصویر بلیت روز پنجشنبه در سایت قرار داده شده بود، در حالی که قرعه‌کشی روز جمعه انجام شد و جالب اینکه لیورپول حریف رم در نیمه‌نهایی شد! همین موضوع باعث شد تردیدهای زیادی در مورد ساختگی بودن مراسم قرعه‌کشی لیگ قهرمانان ایجاد شود. باشگاه رم از اشکال فنی در سایت خود و اینکه به طور اتفاقی نام حریف نوشته شده بوده حرف زد اما تئوری دستکاری در قرعه‌کشی همه‌جا پخش شد.
جام جهانی در اسپانیا
اما به جز لیگ قهرمانان اروپا، جام جهانی ۱۹۸۲ نیز با قرعه‌کشی عجیب و غریبی همراه بود. در این قرعه‌کشی که در ۱۶ ژانویه در اسپانیا و شهر مادرید برگزار شد چندین بار توپ‌هایی از گوی خارج شد که باعث می‌شد سیدبندی گروه‌ها و قوانین مربوط به همگروه نشدن تیمهای یک قاره (به جز اروپا) به هم بریزد. این وضعیت در مورد اسکاتلند و بلژیک رخ داد و همچنین در مورد دیگری گوی‌های خارج شده از گردونه چرخنده آن زمان، باعث ایجاد اشتباه در جایگاه تیم‌های هوندوراس و اتریش شد. این ماجرا بیشتر از اینکه به شک و تردید منجر شود، شبیه یک رسوایی به ویژه در پخش تلویزیونی بود که به بی‌برنامگی مسئولان فیفا و در رأس آن‌ها دبیر کل آن زمان فیفا یعنی سپ بلاتر برمی‌گشت.
 رقابت‌های داخلی
در یکی از قرعه‌کشی‌های مربوط به جام حذفی لوکزامبورگ که به صورت زنده هم پخش می‌شد فردی که مسئول برداشتن گوی‌ها بود با دقت به آن‌ها نگاه می‌کرد و بیش از ۱۰ بار توپ‌ها را با نگاه کردن تغییر داد که باعث ایجاد واکنش‌های زیادی شد. بار دیگر مسئولان برگزاری قرعه‌کشی هرگونه دستکاری را رد کردند و مدعی شدند که هرچند بار هم که فرد مذکور توپ‌ها را عوض یا جابه جا کرده باشد باز هم نمی‌توانسته ببیند داخل هر توپ نام کدام باشگاه بوده است. در قرعه‌کشی مرحله یک چهارم نهایی جام حذفی شیلی هم فردی که یکی از مدیران برگزاری مسابقات بود از سمت خود استعفا داد چرا که ترتیب قرار گرفتن نام تیم‌ها در گلدان‌ها بر خلاف چیزی که از قبل اعلام شده بود، کاملاً تغییر کرد.
فضایی اندک برای شانس
مثال‌های فراوان دیگری در این زمینه وجود دارد که می‌توان در کشورهای مختلف و در مورد باشگاه‌های مختلف به آن اشاره کرد. در حقیقت امروزه تقریباً هیچ قرعه‌کشی خالص و بدون دستکاری وجود ندارد چون مثل قانونی که در قرعه‌کشی لیگ قهرمانان وجود دارد تیم‌های یک کشور یا آن‌ها که قبلاً با هم بازی کرده اند نباید با هم رودررو شوند، این خودش نوعی دستکاری در روند طبیعی قرعه‌کشی است. به جز این، قوانینی که یوفا خودش در مورد ضریب کیفی تیم‌ها و لیگ‌ها وضع کرده که طبق آن تیمهای سرگروه را تعیین می‌کند، یا در قرعه‌کشی‌های دیگر مواردی مثل پرهیز از برخورد کشورهایی که با هم مشکل سیاسی دارند یا کشورهایی که در یک مقطع خاص بنا بر تقویم ملی نمی‌توانند بازی کنند، همگی عواملی هستند که در قرعه‌کشی‌ها تاثیر می‌گذارند و روند آنها را تغییر می‌دهند حتی قبل از اینکه کار به گوی و گلدان کشیده شود. بنابراین در هر قرعه‌کشی فوتبالی، درصد خیلی کمی برای شانس باقی می‌ماند و بسیاری از قرعه‌ها از قبل با دستکاری‌های حتی قانونی از مسیر خود خارج شده است.
https://mardomefarda.ir/vdcd.50f2yt09ja26y.html
منبع : خبر ورزشی
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما