به گزارش
مردم فردا،طبق تازه ترین گزارش مرکز آمار، در شرایطی طی اردیبهشت امسال، نرخ تورم ماهانه و نقطه ای اندکی نسبت به فروردین افزایش یافته و به ترتیب به 2.8 و 31 درصد رسیده که به نظر می رسد اوج گیری نرخ ارز تا اواخر فروردین در این زمینه بی تاثیر نبوده است. در این راستا ملاحظه می شود که این نرخ در اردیبهشت ماه، شیب محسوس نزولی داشته و بیش از 8 هزار و 700 تومان کاهش پیدا کرده است. در نتیجه از آن جایی که وضعیت رشد نقدینگی نیز کاهشی بوده، به نظر می رسد چشم انداز کاهش تورم کماکان وجود دارد.
به گزارش خراسان، تازه ترین داده های مرکز آمار ایران حاکی از آن است که در اردیبهشت، تورم ماهانه نسبت به فروردین افزایش یافته و از 2.6 به 2.8 درصد رسیده است. مطابق این داده ها، بار اصلی این نرخ تورم بر دوش کالاهای غیر خوراکی بوده، به نحوی که خوراکی ها با سهمی در حدود 29.4 درصد از سبد هزینه های مصرف کنندگان تورم ماهانه 1.8 درصد و کالاهای غیر خوراکی و خدمات با سهمی در حدود 70.5 درصد از هزینه های مردم، تورم ماهانه 3.3 درصد را به ثبت رسانده اند.
تورم حاد نرخ های بهداشت و درمان در اردیبهشت
در میان گروه های کالایی در فروردین، بهداشت و درمان با تورم ماهانه 9 درصد! و با فاصله زیاد نسبت به دیگر گروه های کالایی پیشتاز بوده و پس از آن، سبزی و حبوبات و همچنین قند و شکر و شیرینی ها به ترتیب با 5.1 و 4.1 درصد در رده های بعدی قرار گرفته اند. کمترین تورم ماهانه نیز به لبنیات و تخم مرغ با منفی 0.4 درصد، آموزش با 0.6درصد و انواع گوشت با 0.8 درصد تعلق گرفته است. در این میان، تورم اجاره بهای مسکن در اردیبهشت ماه، 2.4 درصد بوده که اگر چه از میانگین کالاها کمتر است، در سطوح بالایی از قیمت رخ داده است.
مسکن، هتل و رستوران و آموزش؛ پیشتاز تورم نقطه ای
جزئیات داده های مرکز آمار از افزایش اندک تورم نقطه ای (رشد قیمت ها در هر ماه نسبت به ماه مشابه سال قبل) در اردیبهشت و رسیدن آن از 30.9 درصد در فروردین به 31 درصد حکایت می کند. این در حالی است که تا پیش از این، این شاخص در سراشیبی نزولی لااقل از یک سال گذشته قرار داشت.
در اردیبهشت امسال، هتل و رستوران، اجاره بهای مسکن و آموزش سه گروه کالایی بوده اند که تورم نقطه ای بیش از 40 درصد (به ترتیب 44.1، 43 و 41.1 درصد) داشته اند. در سوی مقابل خوراکی ها و آشامیدنی ها با 22.7 درصد، حمل و نقل با 21.7 درصد و ارتباطات با 16.5 درصد، با کمترین رشد قیمت نسبت به اردیبهشت سال قبل روبه رو شده اند.
در این جا یک نکته قابل توجه است. گزارش خبرگزاری ایرنا با بررسی سابقه نرخ تورم نقطه ای مواد خوراکی نشان می دهد که در اردیبهشت امسال، این شاخص با میزان 22.7 درصد به کمترین میزان خود در تقریباً 4 سال اخیر رسیده است.
ردپای نرخ ارز بر افزایش نسبی تورم ماهانه و نقطه ای اردیبهشت
موضوع قابل توجه در خصوص داده های جدید مرکز آمار، رد پای تاثیر نرخ ارز بر تورم است. داده های موجود از نرخ ارز رسمی در پایگاه اینترنتی مرکز مبادله ارز و طلا حاکی از این است که در اردیبهشت، این نرخ با افزایشی در حدود هزار و 230 تومان روبه رو شده است. در بازار غیر رسمی نیز اگر چه در اردیبهشت شاهد افت بیش از 8 هزار و 700 تومان بوده ایم، با این حال قبل از آن یعنی ابتدا تا اواخر فروردین، روند این نرخ صعودی بوده و نرخ حدود 67 هزار تومان نیز در آن بازه زمانی به چشم می خورد. در نتیجه به نظر می رسد این وضعیت نرخ ارز، اثر خود را بر قیمت ها در اردیبهشت گذاشته و موجب شده تا شاخص های تورم ماهانه و همچنین نقطه ای صعودی شود. در عین حال، گزارش های بانک مرکزی از روند نزولی رشد نقدینگی نشان می دهد که علاوه بر افت نرخ ارز، از منظر کاهش رشد نقدینگی نیز باید چشم انتظار تداوم روند نزولی تورم بود.
تورم بلندمدت همچنان در سراشیبی کاهش
با وجود افزایش نرخ تورم ماهانه و نقطه ای، در اردیبهشت امسال تورم سالانه (متوسط رشد قیمت ها در 12 ماه اخیر نسبت به دوره مشابه قبل از آن) با رقم 37 درصد نزولی بوده و در ادامه روند کاهشی از اردیبهشت سال گذشته قرار داشته است.