به گزارش
مردم فردا،
رئیس جمهور: سیاست دولت، ارائه اینترنت پرسرعت است
آیتا... سیدابراهیم رئیسی صبح دیروز در جلسه هیئت دولت به طور غیرمستقیم به این ماجرا ورود کرد و گفت: «سیاست دولت، ارائه اینترنت باکیفیت و پرسرعت است و وزارت ارتباطات مکلف است زیرساخت لازم را برای استفاده مردم از مزایای اینترنت امن، باکیفیت و پرسرعت فراهم کند».
وزیر ارتباطات: طرح اشکالات اساسی دارد
دکتر زارعپور وزیر ارتباطات هم موضعی صریح نسبت به این طرح گرفت و گفت: «از روزی که در وزارت ارتباطات مستقر شدم، همه تلاشم را معطوف به رفع ایرادات این طرح کردم و شاهد بودید که عنوان طرح و برخی از مفاد آن تغییر کرد اما این طرح همچنان اشکالات اساسی دارد و باید برطرف شود که از نمایندگان درخواست می کنم در بررسی جزئیات این طرح حتما به نظرات کارشناسی و دغدغه های مردم توجه کنند». وی افزود: « حرف مردم در این حوزه باید شنیده شود».
ادامه واکنش های موافقان و مخالفان
اما بحث داغ موافقان و مخالفان این طرح، دیروز هم ادامه داشت. علی خضریان سخنگوی کمیسیون اصل ۹۰ در یادداشتی از روند تصویب کلیات طرح صیانت دفاع کرد و زدن برچسب «تعجیل» و «تصویب چند دقیقهای» به آن را «بیانصافی» دانست. او همچنین نوشت: «اتکا به ادبیات غیرکارشناسی در مخالفت یا موافقت مطلق با قانونگذاری در فضای مجازی، ضمن تشدید هیجانات و دوقطبیهای فرساینده در جامعه، منجر به حاشیه رفتن عقلانیت سیاسی برای تصویب قوانین موثر و کارآمد در کشور میشود».
«مهرداد ویس کرمی» دیگر موافق این طرح هم ادعاهایی درباره جلال رشیدی کوچی، مخالف سرسخت طرح مطرح کرد و گفت: «آقای رشیدی که این جوسازیها را میکنند رسما عضو کمیسیون نیستند و رای مخالف ایشان اعتباری ندارد؛ ما به حرمت اینکه همکارمان بودند چیزی بهشان نگفتیم». او افزود: «طرح صیانت رفراندوم نیست و نظر کارشناسی مجلس است؛ اینکه بخواهیم تکبهتک درِ خانه مردم برویم و نظرشان را بپرسیم شدنی نیست!»اوحتی نظر معاون حقوقی مجلس را زیرسوال برد و اظهار کرد: «درمورد شبههای که معاون قوانین مجلس گفتهاند، وقتی همه اعضای کمیسیون اتفاق نظر داشته باشند، تاثیری ندارد».
دفاعیات رشیدی
البته «جلال رشیدی» هم در یک پخش زنده 30 دقیقهای در اینستاگرام به ابعاد دیگری از ماجرای تصویب کلیات طرح صیانت اشاره کرد:
- اینکه به یکباره در وسط زمان بررسی لایحه بودجه بگویند قرار است برای طرح صیانت، که حداقل 70 میلیون نفر نسبت به آن دغدغه دارند، جلسه بگذارند و رای بگیرند عجیب است.
- چنین جلسهای نه با برنامه قبلی بود و نه در کارتابل نمایندگان ارسال شده بود و وقتی به اعضای کمیسیون اعلام کردم که چرا این گونه شده، گفتند 15-14 نفر توافق کردیم که امروز جلسه بگذاریم و رایگیری کنیم.
- حدود ساعت 10:30 موضوع را از آقای قالیباف پرسوجو کردم و ایشان هم گفتند برگزاری چنین جلسهای در هیئت رئیسه مطرح نشده و با توجه به اینکه مجلس در حال بررسی بودجه است، قرار نیست کمیسیونی تشکیل شود و تشکیل آن خلاف است.
- سوال ما و بسیاری از مردم این است که چرا عدهای اصرار دارند این طرح با این سرعت تصویب شود؟ میگویند 50 جلسه برگزار شده اما آیا این جلسات توانسته دغدغه مردم را برطرف کند؟
- با فیلترشدن تلگرام، چه شد؟ مردم به سمت واتساپ و اینستاگرام رفتند و این اتفاق بازهم تکرار خواهد شد، حرف اول و آخر ما این است که در فضای مجازی با بستن و مسدودکردن کار پیش نمیرود.
- می گویند دنبال مسدودسازی نیستیم اما نگرانی مردم این است که عملا دسترسیها محدود شود. مثل اینکه بگوییم جاده شمال باز است اما فقط کسانی میتوانند وارد این جاده شوند که ماشین 10 میلیارد تومانی داشته باشند و 100 میلیون تومان عوارض بدهند. این یعنی جاده مسدود نیست اما در حقیقت کسی نمیتواند وارد آن شود.
- نگرانی ما این است که خیلی از افراد که کسب و کارشان را در فضای مجازی ایجاد کردند، آسیب ببینند. ما به عنوان نمایندگان باید تلاش کنیم برای مردم کار ایجاد کنیم نه اینکه کاری را هم که خودشان ایجاد کردهاند، دچار مشکل کنیم.اظهارات رشیدی کوچی در حالی است که همچنین بر اساس ماده ۱۸۳ قانون آیین نامه داخلی مجلس ، همزمان با بررسی بودجه سالانه هیچ طرح یا لایحه ای نباید مطرح شود .
در این میان «سیدنظام الدین موسوی» سخنگوی هیئت رئیسه مجلس هم ظهر دیروز درباره این ماجرا گفت: معاونت قوانین مجلس ایراداتی را به روند تصویب کلیات طرح حمایت از کاربران فضای مجازی وارد دانسته است که هیئت رئیسه مجلس باید این گزارش را بررسی کند، اگر صحت استدلال معاونت حقوقی پذیرفته شد، باید مجدد برای این طرح رأیگیری شود، ضمن آنکه بعد از تصویب کلیات و جزئیات طرح در کمیسیون، هم شورای نگهبان باید درمورد اصل مصوبه اظهارنظر کند و هم مجلس بازه زمانی اجرای آزمایشی آن را تعیین کند، بنابراین، این مصوبه نهایی مجلس محسوب نمیشود».این در حالی است که برخی شنیده ها
حاکی از این است که هیئت رئیسه نشستی در این باره نداشته است و رشیدی کوچی نماینده مرودشت هم اعلام کرد برگزاری نشست هیئت رئیسه برای بررسی باطل بودن رای طرح فضای مجازی هیچ ضرورتی ندارد .
ایرادات جدی معاونت حقوقی مجلس
اما نگاهی دقیق به نامه معاونت حقوقی مجلس، به خوبی نشان میدهد که چه ایرادات قانونی به فرایند تصویب کلیات طرح صیانت وارد است:
۱- طبق توافق اولیه، قرار بوده کمیسیون مشترک، مواردی از طرح صیانت را که جزو وظایف شورای عالی فضای مجازی است، استخراج و صرفا درباره مواردی که در حیطه اختیارات و صلاحیت مجلس است رای گیری کند؛ اما با تصویب کلیات، این امر محقق نشده است.
2. طبق ماده 166 آییننامه داخلی مجلس، اگر طرحی هشتادوپنجی میشود، کمیسیون مربوط باید ابتدا همان طرحی را که از صحن علنی ارجاع شده به رای بگذارد و بعد از تصویب کلیات طرح اولیه مجاز به اعمال اصلاحات خواهد بود اما در حال حاضر آییننامه داخلی رعایت نشده و متنی متفاوت با طرح اولیه به رای گذاشته شده است که روی سامانه قوانین مجلس وجود ندارد.
3. تنها راه تغییر متن اولیه برای تصویب کلیات، اعمال ماده 142 آییننامه داخلی و ارجاع به مرکز پژوهشها بود که کمیسیون میتوانست از این ظرفیت استفاده کند اما متاسفانه کمیسیون مشترک در این خصوص تصمیمی اتخاذ نکرد و بنابراین در رایگیری انجامشده، آییننامه داخلی رعایت نشده است.
4. با توجه به روند طیشده، در حال حاضر ادامه فعالیت کمیسیون مشترک برای ورود به شور دوم دچار مشکل است چراکه هم آییننامه داخلی رعایت نشده و هم کلیات طرح تصویبشده متفاوت با طرح ارجاعی به کمیسیون است، بنابراین امکان بارگذاری طرح مصوب کمیسیون مشترک در سامانه قوانین مجلس وجود ندارد و نمیتواند مبنای رسیدگی کمیسیون قرار بگیرد.
163 امضا برای لغو هشتاد و پنجی بودن طرح صیانت
تا عصر دیروز 163 نماینده مجلس پای درخواستی را امضا کردند که با طرح و رایگیری آن در صحن علنی، بررسی طرح صیانت از کمیسیون مشترک گرفته شود و به صحن علنی بازگردد. جلال رشیدی عصر دیروز این خبر را رسانهای و به این نکته هم اشاره کرد که برای ارائه چنین درخواستی به هیئت رئیسه،۱۵ امضا کفایت میکند اما به دلیل اهمیت موضوع، تعداد امضاها افزایش یافته است. او تصریح کرد: وقتی قرار است طرحی به تصویب برسد که 80 میلیون نفر در کشور با جزئیات آن سر و کار خواهند داشت، باید تمامی 290 نماینده مجلس درباره آن نظر دهند نه یک کمیسیون با 30-20 نماینده.این درخواست طبق تبصره 2 ماده 167 آیین نامه داخلی مجلس ارائه شده است. طبق این تبصره، چنان چه 15 نفر از نمایندگان تقاضای لغو رسیدگی طرح یا لایحه طبق اصل هشتاد و پنجم (85) قانون اساسی را تا قبل از تأیید شوراینگهبان داشته باشند این تقاضا در همان جلسه اعلام و در جلسه بعد طبق ماده (165) آییننامه داخلی مطرح میگردد و درصورت تصویب این تقاضا، رسیدگی به لایحه یا طرح طبق آییننامه داخلی ادامه مییابد.
تکذیب محدودیت سقف ترافیک بین الملل
یک اتفاق جنجالی دیگر طی دو روز اخیر، انتشار خبری بود که منبع آن سایت تبیان، وابسته به سازمان تبلیغات اسلامی بود. این سایت مدعی شد شورای عالی فضای مجازی در جلسه اخیر تصویب کرده است که سقف ترافیک سرویس بینالمللی را محدود کند و همین موضوع دلیل اختلالات سرعت اینترنت طی روزهای اخیر بوده است. اما دیروز، دبیرخانه شورای عالی فضای مجازی این خبر را تکذیب کرد. وزیر ارتباطات هم علاوه بر تکذیب این خبر اعلام کرد که اتفاقا در جلسه اخیر شورا، درخواست افزایش پهنای باند بینالملل را مطرح کرده و این پیشنهاد برای بررسی به مرکز ملی فضای مجازی ارجاع شده است. نکته جالب اینکه، سایت تبیان روز گذشته اصلاحیهای به خبر اول خود زد و نوشت: «پیگیریهای جدید تبیان نشان میدهد در جلسه اخیر شورای عالی فضای مجازی، زارع پور وزیر ارتباطات پیشنهاد افزایش ترافیک اینترنت را ارائه داده بود که این خواسته با عدم موافقت اکثریت اعضا روبهرو شد و تنها یکی از اعضای حاضر در جلسه با این تصمیم موافقت کرده است. درنهایت حاضران جلسه تصمیم قطعی درباره درخواست وزیر ارتباطات را به بررسی کارشناسی در کمیتۀ دیگری منوط کردند».