علی اکبر محرابیان، وزیر نیرو در حاشیه جلسه تشریح دستاوردها و نتایج سومین جلسه بررسی مسائل آب چهار استان به ریاست معاون اول رئیس جمهور با اشاه به اینکه امروزه موضوع آب بعنوان مهمترین اولویت دولت قلمداد میشود، افزود: این جلسه در رابطه با مسئله آب چهار استان اصفهان، چهارمحال و بختیاری، یزد و خوزستان بوده که از حوضه زاینده رود متاثر میشوند با حضور دستگاهها و استانداران این استانها برگزار شد.
وی افزود: پیشنهادات مطرح شده جلسه قبل به تصویب رسید که براساس آن طرح کوتاه مدت و ضربتی تصویب شده تا دستگاههای مختلف از جمله وزارت نیرو، جهادکشاورزی، صمت، کشور و تعاون و همچنین سازمان برنامه و بودجه مکلف شدند پشتیبانی کامل از اجرای این طرحهای ضربتی را انجام دهند.
محرابیان افزود: در جلسات آینده شاهد تصویب طرحهای میان مدت و بلندمدت در این استانها خواهیم بود.
وزیر نیرو گفت: طرحهای ضربتی طرحهایی است که با سرعت شروع میشود و بخش قابل توجهی از نگرانی مردم را برطرف میکند؛ این طرحها کوتاه مدت هستند و مشکلات فعلی را حل میکنند، اما برای تامین آب کافی و اصلاح وضعیت موجود باید شاهد اجرای طرحهای میان مدت و بلندمدت باشیم که آنها نیز در یک برنامه مدون و کامل انجام میشود.
محرابیان افزود: با رویکردی که دولت دارد ما شاهد فعال شدن طرحهای آبی کشور خواهیم بود و به مرور اطلاعات این طرحها برای مردم بازگو خواهد شد.
وی از رسانههای مختلف از جمله رسانه ملی خواست طرحهای آبی را برای مردم تشریح کند و فعال شدن آنها را به اطلاع مردم برساند.
وزیر نیرو ادامه داد: امروز میتوانیم از روشهایی برای تامین آب صنایع استفاده کنیم که روشهای مطمئنتر و پایدارتری هستند و از نظر اقتصادی هم برای صنایع کشور به صرفه است و استفاده از آبهای غیرمتعارف در دنیا یک روش مرسوم برای تامین آب موردنیاز است مانند پساب تصفیه خانههای فاضلاب و استفاده از آب دریا.
وی گفت: در حوزه اصفهان در سالهای گذشته برای استفاده از پساب در بخش صنایع اقداماتی انجام شده، اما کافی نیست.
محرابیان افزود: یکی از برنامههایی که با جدیت دنبال میکنیم این است که صنایع آب بری که در مناطق کویری کشور قرار دارد با استفاده از پساب و آب دریا، آب موردنیاز آنها را تامین کنیم تا از آب موردنیاز کشاورزی و شرب استفاده نشود.
وزیر نیرو تاکید کرد: صنایع میتوانند توسعه یابند و ما مخالف توسعه صنایع نیستیم بلکه مخالف این هستیم که امروز آبی که مردم ما برای شرب و کشاورزی نیاز دارند جایگزینی ندارد بنابراین صنایع را باید به گونهای گسترش دهیم که مردم با مشکل تامین آب مواجه نشوند.
محرابیان افزود: راه دیگر برای تامین آب موردنیاز صنایع، بازچرخانی آب است که با این شیوه هم مردم به کسب و کار خود ادامه دهند و هم در تامین آب شرب دچار تنگنا نشوند.
وی با اشاره به اینکه برای تامین آب موردنیاز صنایع در 4 استان یاد شده برنامه میان مدت و بلند مدت در دستور کار است گفت: صنایع استانهایی که در این محدوده قرار دارند مکلفند طی دو تا سه سال آب موردنیاز خود را از طریق آبهای غیرمتعارف تامین کنند که وزارت نیرو و سایر دستگاهها نیز در این زمینه به صنایع کمک خواهند کرد تا سهم آب کشاورزی، شرب و محیط زیست بیشتر شود.
وزیر نیرو افزود: اگر در توسعه به آموزش توجه نکنیم برای مردم و برنامهریزان کشور گرفتاری بوجود میآید.
وی گفت: توسعههای اقتصادی و اجتماعی در گذشته تابع برنامههای آمایش نبوده، اما در برنامه هفتم و بودجه 1401 آمایش بعنوان یک موضوع محوری باید توجه شود و نه تنها صنعت بلکه توسعه سکونتگاهها و صنایع هم باید تابع آمایش باشد.
محرابیان افزود: مخالفتی با توسعه صنعت نداریم، چون توسعه صنعت موجب اشتغال، ایجاد ارزش افزوده و استقلال کشور میشود، اما الزامات در این زمینه باید رعایت شود.
وی گفت: بسیاری از صنایع میتوانند در کنار آبهای دریا توسعه یابند مانند مجتمعهای بزرگ پتروشیمی، فولاد و آلومینیوم که در صنایع جنوب کشور توسعه یافتهاند.
وزیر نیرو تاکید کرد: در مواقعی که امکان انتقال صنایع در کنار آب وجود ندارد میتوانیم از انتقال آب دریا و پساب و روشهای متعارف دنیا یعنی بازچرخانی استفاده کنیم.
وی افزود: ما در زمینه بازچرخانی آب ضعیف عمل کردیم درحالیکه بازچرخانی امر مهمی است که هم در کشاورزی و هم در صنعت و مصارف خانگی میتوان از آن استفاده کرد.
وزیر نیرو گفت: در مصارف خانگی با تصمیمات ساده در زمان ساخت واحدهای مسکونی و ادارات میتوان از آب باران و بازچرخانی پساب، از آب استفاده شده مجدد استفاده کرد.
محرابیان افزود: یکی از مشکلات ما طولانی شدن طرحهای عمرانی است که در سالهای گذشته شاهد رکود جدی طرحهای آبی کشور بودیم و بسیاری از مشکلات امروز بخاطر طولانی شدن این طرحها است به طور مثال خیلی از سدها ساخته شده، اما شبکه انتقال و فرعی آن ساخته نشده است و در اعتبارات اولویت رعایت نشده، اولویت دادن به طرحهای مهم یکی از اقدامات کنونی ما است.
وی گفت: امکان تامین آب از طریق بازچرخانی را داریم، اما بازچرخانی در داخل واحدها از جمله صنعتی، مسکونی، تجاری و کشاورزی به عهده مالک است تا بهره وری آب را افزایش دهیم.
وزیر نیرو افزود: در این زمینهها باید مشوقها و قوانینی وضع کنیم که این امکان فراهم شود.
وی همچنین به خشکسالی بی سابقهای که در 50 سال گذشته سابقه نداشته اشاره کرد و گفت: دولت با علم به این موضوع از ابتدا آب را در دستور کار خود قرار داد به همین دلیل ابتدا طرحهایی که موجب کاهش این مشکلات میشود را در مناطق مختلف کشور شناسایی کرد و بعنوان طرحهای راهبردی تعیین شد که در چند ماه گذشته هم در همین زمینه چند طرح فعال شده به گونهای که میتوانیم ادعا کنیم اغلب مشکلات آبرسانی به خصوص تامین آب شرب شهرها برطرف میشود.
محرابیان گفت: در حوزه آبرسانی روستایی نیز عزم جدی در دولت شکل گرفته و طرحی در غالب جهاد آبرسانی با مشارکت در گروههای جهادی و نهادهای انقلابی به صورت گسترده برنامهریزی کردیم که هدف آن آبرسانی به روستاهای کشور است.
وی افزود: طرحهای آبی کشور از جمله تکمیل سدهای نیمه تمام و طرحهای آبرسانی موجب میشود آب بیشتری در اختیار بیشتر مردم کشورمان قرار گیرد.