به گزارش
مردم فردا، برای آشنایی بیشتر با دیابت، انواع آن و راهکارهای پیشگیری و درمان آن با دکتر سحر خسروی متخصص داخلی گفتوگو کردیم. همچنین در این گفتوگو به دنبال یافتن پاسخ این پرسش هم بودهایم که چه افرادی، در چه سنی بیشتر در معرض خطر هستند و با روشهای تشخیصی این بیماری آشنا شویم.
چیزی که امروزه از تعریف دیابت میان مردم دهانبهدهان میچرخد این است که میگویند، فرد مرض قند گرفته است و تعریف دقیقی از بیماری دیابت ندارند، بیماری دیابت را در علم پزشکی چگونه میتوان تعریف کرد؟
دیابت یا بیماری قند خون در واقع یک اختلال سوختوساز در بدن است. که ناشی از تجمع بیشازحد گلوکز در خون و دلایل مختلف میزان گلوکز در خون بالاتر از حد طبیعی میرود، این بالا بودن قند باعث تغییراتی در ترشح هورمونهای بدن میشود. تغییرات به سلولهای بدن اجازه ورود میدهد تا در آنجا برای تولید انرژی مصرف یا ذخیره شوند که باعث بروز دیابت میشود.
دیابت بیماری است که در مراحل اولیه با علائم پنهان شروع میشود در واقع فرد در ابتدا شاید اصلاً متوجه وجود این بیماری نشود و سالها با این بیماری زندگی کند؛ افراد چگونه میتوانند در همان مراحل آغازین دیابت را تشخیص دهند و از بروز آن جلوگیری کنند؟
علائم بیماری شامل پرنوشی، پرخوری، کاهش وزن، تشنگی شدید، افزایش دفع ادرار است، ممکن حتی فردی هیچ یک از این علائم و نشانهها را نداشته باشد. پزشک برای این دسته افراد و بررسی سطح قند خون یک آزمایش خون انجام خواهد داد.
حداقل یک میزان قند خون تصادفی بالای ۲۰۰ میلیگرم، قند ناشتای پلاسمای بالاتر یا مساوی ۱۲۶ میلیگرم، آزمایش تحمل قند ۷۵ گرمی خوراکی دوساعته بالای ۲۰۰ میلیگرم، فرد به دیابت مبتلا شده است.
با توجه به تعریفی که از دیابت داشتیم، این بیماری قندی، سوختوساز بدن را دچار اختلال میکند. آیا علت خاصی برای بروز این بیماری وجود دارد و بیماری دیابت انواع مختلفی دارد و هنگام تشخیص از یکدیگر متمایز میشوند؟ تعیین نوع دیابت وابسته به چه شرایطی است؟
تاکنون علت دقیقی برای ابتلا به این بیماری مشخص نشده است، اما مواردی مانند عوامل وراثتی و ژنتیکی، سابقه خانوادگی میتوانند در بروز بیماری مؤثر باشند. بهطورکلی میتوان همه این دلایل را در ۲ علت اصلی خلاصه کرد: دیابت نوع ۱ که بدن به میزان کافی انسولین تولید نمیکند، دیابت نوع ۲ سلولهای بدن بهخوبی به انسولین پاسخ نمیدهند.
افراد قبل از مراجعه به پزشک باید چه علائمی را مشاهده کنند تا بتوانند تشخیص دهند که دچار دیابت نوع ۱ شدهاند؟ و ریسک مبتلا شدن به دیابت در چه افرادی بالاتر است؟ آیا راهی برای پیشگیری و درمان هم وجود دارد؟
دیابت نوع ۱ اغلب افراد زیر ۳۰ را مبتلا میکند. مجموعهای از عوامل ژنتیکی، محیطی در ایجاد این نوع دیابت دخیل هستند که نهایتاً با تخریب سلولهای تولیدکننده انسولین سبب بروز علائم بیماری میشوند. علائمی که در این افراد دیده میشود شامل: پرخوری، پرنوشی، تشنگی، کاهش وزن بیدلیل، تکرر ادراراست. تزریق انسولین به مبتلایان این نوع دیابت برای ادامه زندگی ضروری است.
دیابت نوع ۲ یا غیر وابسته به انسولین که بهطورمعمول ۹۰ تا ۹۵ درصد افراد دیابتی را شامل میشود، بهوسیلهی آزمایشهای سادهی قند در افراد که در معرض دچار شدن به عوارض قابل پیشگیری دیابت هستند، تشخیص داده میشود. چه عواملی در بروز این دیابت دخیل است؟
کسانی که بیشتر از معرض ابتلا به این نوع دیابت هستند، عبارتاند از سالمندان، چاقی و بهویژه چاقی در ناحیه شکم، تاریخچه ارثی دیابت، تاریخچه دیابت در دوران حاملگی، نداشتن فعالیت بدنی و اگرچه بیشتر جمعیت مبتلا به دیابت نوع ۲ چاق هستند ولی دیابت نوع ۲ میتواند در افراد غیر چاق نیز بهخصوص در دوران سالمندی رخ دهد.