به گزارش
مردم فردا،پس از تجربه موفق «کتابباز»، انتظارات از برنامه «اکنون» به عنوان محصول جدید سازندگان «کتابباز»، بالا بود. این برنامه سهشنبه هفته قبل منتشر شد و شروعی خوب اما پرحاشیه داشت. یادآوری «کتابباز» و نوید ادامه مسیر آن در «اکنون» باعث تذکر ساترا و حواشی پرسروصدای آن شد. به بهانه حاشیههای «اکنون» و انتشار قسمت دوم آن، مقایسهای داشتیم میان «اکنون» و «کتابباز» و همچنین به ماجرای مسئله مالکیت معنوی و اتفاقات جدید قسمت دوم «اکنون»، پرداختیم.
ماجرای نامه ساترا
حاشیهها از اعتراض ساترا به نام بردن از «کتابباز» در برنامه «اکنون» آغاز شد. ساترا این اتفاق را خلاف تعهد کتبی فیلیمو در این باره دانست و با اشاره به تعلق مالکیت فکری «کتابباز» به صداوسیما، «اکنون» را «غیرقابل انتشار» اعلام کرد. سپس محمدصادق افراسیابی معاون کاربران و تنظیمگری اجتماعی ساترا در گفتوگو با ایرنا توضیح داد که این سازمان ضابط قضایی نیست و بدون هماهنگی امکان توقیف اثری را ندارد. افراسیابی همچنین گفت: ««اکنون» در مسیر صدور مجوز بوده است و محتوای نامه ساترا کاملا واضح و مشخص است و تذکری برای بازگشت به مسیر درست و قانونی است.» پس از گذشت یک هفته از جنجالها، خبری از توقیف «اکنون» نشد و قسمت دوم برنامه دیروز به انتشار رسید.
همکاری دوباره سازندگان «کتابباز»
پیش از این که ساختار و محتوای «اکنون» را بررسی کنیم، این برنامه توسط محمدرضا رضائیان تهیهکننده و کارگردان «کتابباز» و سروش صحت به عنوان مهره اصلی برنامه و مجری آن تولید شده است، بنابراین طبیعی است که حاصل همکاری این دو کارگردان و مجری در یک برنامه فرهنگی و هنری جدید، ممکن است به کار قبلی آنها شباهتهایی کلی داشته باشد و به نوعی در ادامه مسیر سابق باشد. سروش صحت با ادبیات و کتاب عجین شده است، کتابهای فراوانی خوانده است و تسلط زیادی نسبت به حوزه ادبیات دارد، در نتیجه وقتی در جایگاه مجری برنامهای فرهنگی قرار میگیرد صحبت از کتاب و ادبیات جزو جدانشدنی اوست. بیشک تفکر و نگاه رضائیان هم در مقام تولیدکننده «اکنون»، نقش تعیینکنندهای در مسیر برنامه دارد. در روزگاری که ادبیات و مطالعه مغفول مانده است، تکثیر «کتابباز» و امثال آن در قالبهای مختلف لازم و ضروری است.
«اکنون» نسخه جدید «کتابباز»؟
برنامه «اکنون» مشابه «کتابباز» با محوریت فرهنگ و هنر تولید شده و برخلاف برنامه شبکه نسیم، تنها به حوزه کتاب محدود نشده است. همان طور که در گزارشی با موضوع کیفیت شروع برنامه در همین صفحه نوشتیم، با توجه به مهمانانی که به «اکنون» آمدهاند، گاهی موضوع برنامه شعر و موسیقی است، گاهی قصه و گاهی هم کتاب. تنوع موضوعات برنامه و اضافه شدن آیتم سفرنامه با روایت احسان عبدیپور، جزو تفاوتهای مهم «اکنون» و «کتابباز» هستند. معرفی کتاب در هر برنامه فرهنگی و هنری هم جزئی از آن است. در مجموع نمیتوان محصول جدید سازندگان «کتابباز» را «کُپی» این برنامه دانست و مالکیت معنوی صداوسیما را در خطر دید. «اکنون» با کولهباری از تجربههای موفق «کتابباز»، مسیر مستقل خود را طی میکند.
صحبتهای شنیدنی آقای مجری و رشید کاکاوند
گذشته از حاشیهها، «اکنون» با حضور علیرضا قربانی شروع خوب و موفقی داشت. مهمان قسمت دوم این برنامه نیز چهره محبوب و خاطرهسازی مانند ایرج طهماسب بود. صحبتهای «آقای مجری» درباره سخت نگرفتن زندگی مورد توجه مخاطبان قرار گرفت. صحبت از جذابیتهای قصه، عروسک، داستاننویسی و ترغیب افراد به امیدواری نیز جالب و شنیدنی بود. در قسمت دوم «اکنون» از یکی از بخشهای جدید برنامه هم رونمایی شد. رشید کاکاوند هم که جزو مهمانان ثابت «کتابباز» بود، در «اکنون» نیز حضور دارد و اینبار سراغ شاعران گمنام و کمتر آشنایی رفته که اشعار خوب و قابل توجهی دارند. کاکاوند تفسیر روان و قابل فهمی از اشعار دارد، به همین دلیل این بخش برای مخاطب عام که چندان شیفته شعر و شاعری نیست هم جذاب است.