قیمت مواد غذایی پیش از این به دلیل تغییرات آب و هوایی و همهگیری کرونا بالا رفته بود.
هم اکنون با جنگ، قیمت گندم افزایش یافته است. تقریبا یک سوم گندم جهان از سوی روسیه و اوکراین تامین میشود که به سبد نان اروپا معروف است. از آنجایی که کشاورزان در اوکراین قادر به کاشت محصولات خود نیستند کمبود گندم ممکن است در آینده رخ دهد.
در حال حاضر یافتن تامین کنندگان مختلف به این معنی است که قیمتها در حال افزایش است و هزینه گندم در حال حاضر به بالاترین حد خود رسیده است. بیش از ۵۰ کشور برای گندم خود به این دو کشور وابسته هستند و این ماده اصلی حدود یک پنجم کالری و پروتئین جهان را تشکیل میدهد.
کمبود یا افزایش هزینه گندم به معنای تاثیر بر مواد غذایی ضروری مانند نان، ماکارونی و غلات است.
از سوی دیگر غیر از گندم، روسیه و اوکراین حدود ۷۰ تا ۸۰ درصد از صادرات جهانی روغن آفتابگردان را تشکیل میدهند. گل آفتابگردان گل ملی اوکراین است.
اتحادیه اروپا هر ماه حدود ۲۰۰ هزار تن روغن آفتابگردان اوکراینی وارد میکند. فصل کاشت از آوریل تا مه است و احتمالا تحت تاثیر جنگ قرار خواهد گرفت.
سوپرمارکتها در اسپانیا و ایتالیا پس از حمله به اوکراین شروع به جیرهبندی فروش روغن آفتابگردان کردهاند.
ذرت یکی دیگر از مواد غذایی اصلی است که معمولا در اوکراین و روسیه کشت میشود. این دو کشور بهعنوان چهارمین و پنجمین صادرکننده بزرگ ذرت روی هم حدود یک پنجم کل صادرات این محصول را تشکیل میدهند.
ذرت نیز کاربردهای زیادی دارد و فراتر از کمبود مواد غذایی میتواند بر تولید گوشت تاثیر بگذارد. در بسیاری از نقاط جهان بهعنوان خوراک دام استفاده میشود و افزایش قیمت میتواند به معنای افزایش هزینه گوشت باشد.
مصداقها در فرانسه
تبعات این جنگ هم اکنون در غرب فرانسه حس میشود. ایزابل لیبالور و همسرش در «پروئیه لوشرتیف» در چند کیلومتری شهر لومان مزرعه پرورش خوک و طیور را اداره میکنند.
در این مزرعه حیوانات با غلاتی از جمله گندم، ذرت و کلزا تغذیه میشوند. با این حال قیمت این مواد اولیه بهدلیل جنگ در اوکراین، تحریمها علیه روسیه و بیثباتی اقتصادی افزایش یافته است.
ایزابل توضیح میدهد: «تاثیر جنگ روی مزارع ما مستقیم است.» وی اضافه میکند که از یک طرف قیمتی است که ما قادر به فروش هستیم که تقریبا تغییر نکرده است و از طرف دیگر قیمت تمام شده نگهداری حیوانات ما که به دلیل افزایش در قیمت غلات و مواد اولیه ۵۰ درصد زیاد شده است. این غیرقابل تحمل است.»
چند کیلومتر دورتر، مزرعه فیلیپ دوترتر، در شهر «شمیره لوگودن» قرار دارد که پرورش دهنده غلات است. او نیز نگران تاثیر درگیری در اوکراین بر جهان کشاورزی است.
به گفته وی، این بحران باید آنها را سمت تضمین امنیت غذایی بهتر سوق دهد.
دولت فرانسه در تلاش برای کنترل افزایش قیمت مواد غذایی، پیشنهاد آغاز مذاکرات تجاری بین توزیعکنندگان تولیدکنندگان محصولات کشاورزی را داده است.
هر ساله این مذاکرات تجاری امکان تعیین قیمت بسیاری از محصولات فروخته شده از سوی تولیدکنندگان به سوپرمارکتها را فراهم میکند که نتیجه مبارزه با توزیعکنندگان است.
تنش در سال جاری به دلیل تورم در قیمت تمام شده مواد خام کشاورزی از یک سو و هزینههای صنعتی مانند انرژی، بستهبندی و حمل و نقل از سوی دیگر بیشتر بود.
دولت سرانجام اعلام کرد که قیمت محصولات غذایی پرداختی به تولیدکنندگان در فرانسه در سال ۲۰۲۲ حدود ۳ درصد افزایش مییابد که برای نخستین بار از سال ۲۰۱۴ است.
با این حال مذاکرات تا حد زیادی قبل از شروع حمله روسیه به اوکراین انجام شد و دومینیک شارژه نماینده ۲ هزار و ۲۰۰ تعاونی کشاورزی فرانسه، آغاز دوباره مذاکره یک ضرورت است.