به گزارش
مردم فردا، روزنامه قطری «العربی الجدید» چاپ لندن، شامگاه (پنجشنبه)، به نقل از منابع آگاه ایرانی گزارش داد که «جوزپ بورل» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا «به احتمال زیاد» ابتدای هفته آینده برای بررسی تحولات مربوط به توافق هستهای و ازسرگیری مذاکرات وین عازم تهران میشود.
منابع یادشده به این روزنامه قطری خبر دادند رایزنیهایی در روزهای اخیر میان تهران و کمیسیون سیاست خارجی اتحادیه اروپا به منظور زمینهسازی برای سفر بورل به تهران صورت گرفته و «اگر تحولات خاصی طی چند ساعت آینده روی ندهد که منجر به تعویق این سفر شود، بورل شنبه آینده به احتمال زیاد وارد تهران میشود.»
این منابع که اشارهای نیز به نام آنها نشده، در پاسخ به سؤالی درباره اینکه آیا مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا حامل پیامی از طرف آمریکا برای ایران خواهد بود، اضافه کردند: «آقای بورل و انریکه مورا معاون او طی چند ماه گذشته پیامها را میان تهران و واشنگتن رد و بدل کردند، بر همین اساس احتمالا او پیامی از طرف آمریکا با خود خواهد آورد.»
شام کاری مورا، بورل و مالی بر سر برجام
این گزارش در حالی منتشر شده است که انریکه مورا معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، شامگاه پنجشنبه، از رایزنی «عمیق» با «رابرت مالی»، نماینده ویژه دولت آمریکا در امور ایران درباره برجام خبر داد.
مورا در حساب کاربری خود در توئیتر با انتشار تصویری از این جلسه نوشت: «شام در بروکسل با جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و رابرت مالی. گفتوگوی عمیقی درباره برجام و چشماندازهای منطقهای در خاورمیانه در سطح وسیعتر داشتیم. مالی بر عزم راسخ آمریکا برای بازگشت به توافق تأکید کرد.»
ساعاتی قبلتر، «دیمیتر زانچف»، سفیر اتحادیه اروپا در فلسطین اشغالی پیشبینی کرده بود سرانجام با ایران بر سر برنامه هستهای این کشور توافق حاصل خواهد شد.
مذاکرات رفع تحریمها در وین از چند ماه پیش دچار وقفه شد. دولت آمریکا از زمان آغاز این مذاکرات به جای پیشنهاد دادن ابتکارهای عملی برای پیشرفت گفتوگوها بارها تلاش کرده طرفهای مختلف را به کند کردن روند مذاکرات و ایجاد مانع بر سر راه آن متهم کند.
کشورهای غربی و به ویژه آمریکا در ماههای گذشته، بعد از وقفه در مذاکرات وین، به رویه همیشگی خود در متوسل شدن به عملیاتهای روانی و رسانهای جهت مقصرنمایی ایران و سلب مسئولیت از خود روی آوردهاند.
این کشورها ابتدا با متصل کردن موضوع مذاکرات به جنگ اوکراین ادعا کردند که روسیه مانع از پیشبرد گفتوگوها شده است.
بعد از آنکه «سرگئی لاوروف»، وزیر امور خارجه روسیه در جریان سفر «حسین امیرعبداللهیان»، وزیر امور خارجه ایران تصریح کرد که موضوع درخواست ضمانت مسکو برای همکاری با ایران پس از اجرای کامل برجام مانعی برای ادامه گفتوگوها نیست، کشورهای غربی به برجستهسازی یک موضوع ایران پرداخته و مدعی شدند درخواست تهران برای حذف نام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از فهرست سازمانهای اصطلاحاً تروریستی مذاکرات را به بنبست کشانده است.
یکی از دلایل عدم انجام اقدامات لازم از سوی طرفهای آمریکایی در مذاکرات وین مخالفتهای نمایندههای کنگره با سیاستهای دولت بایدن در خصوص برجام بوده است. از جمله انتقادات این گروه از قانونگذاران آمریکایی این است که برجام به همه حوزههای اختلاف آمریکا با ایران از جمله فعالیتهای منطقهای و برنامه موشکی ایران نمیپردازد.